Logo Connie's Boekenblog

Wie wint 2 juni de Gouden Strop?Nieuws

[av_post_meta]

De spannende boekenweken (3 t/m 19 juni) gaan bijna beginnen (voorheen Juni – Maand van het Spannende Boek). Donderdag gaan Jeroen en ik naar de avond van het Spannende Boek waar de winnaar / winnares van de Gouden strop en de Schaduwprijs bekend worden gemaakt. Er komt natuurlijk nog een verslag met foto’s, maar ik heb alvast de nominaties en wat andere informatie op een rijtje gezet die ik o.a. op de site van “De spannende boekenweken” (http://www.spannendeboekenweken.nl) heb gevonden.

Geschenkboek
Het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken is geschreven door de Nederlandse thriller auteur Simon de Waal.
Tijdens de periode van de Spannende Boeken Weken 2016 krijgen klanten van boekwinkels het boek, Vector, cadeau bij besteding van ten minste €12,50 aan Nederlandstalige boeken.

vectorSamenvatting Vector
Een demente oude man krijgt in een tehuis in Rusland regelmatig bezoek van zijn zoon. Zijn vader reageert bijna nergens meer op. De zoon krijgt in de gaten dat hij niet de enige is die zijn vader bezoekt, ook een andere man verschijnt regelmatig en die krijgt wel reacties van de oude man, met name als het woord Vector valt. De zoon gaat op onderzoek uit, er is hier iets gebeurd wat hij niet weet en wat zijn vader is vergeten. Zijn zoektocht brengt hem weer terug naar Nederland waar de zoon is opgegroeid, het blijkt te gaan om ampullen met het levensgevaarlijke Marburg virus. Als die in verkeerde handen vallen, dan zijn de gevolgen niet te voorzien. Zijn vader heeft, na plotselinge sluiting van het instituut waarbij hij werkte, de ampullen proberen te verbergen, maar nu is de jacht op de kostbare inhoud heropend.

Activiteiten
Tijdens de Spannende Boeken Weken zijn er in heel Nederland optredens, signeersessies en andere evenementen. Kijk op de site welke activiteiten er zijn.

Boek voor nieuwe leden bibliotheek
Tijdens de Spannende Boeken Weken 2016 geeft de Bibliotheek een exclusief cadeau aan haar nieuwe leden: de bundel Kwade zaken.

Kwade ZakenKwade zaken
16 spannende verhalen van misdaadauteurs en prominente strafpleiters. Er is nogal wat overeenkomst tussen het strafrecht en de misdaadliteratuur. Moord, mishandeling, oplichting, ontvoering, verkrachting, aanslagen en liquidaties, drugs-, wapen- en vrouwenhandel: het zijn delicten die op het terrein van het strafrecht liggen en ze spelen vaak een rol in spannende boeken. Het strafrecht gaat over de meest ingrijpende conflicten tussen mensen die ook maatschappelijk ontwrichtend kunnen werken. Op deze emoties drijft menig spannend boek. Genoeg redenen dus voor een eenmalige, unieke bundel waarin thrillerschrijvers zijn gekoppeld aan strafpleiters.

De-Gouden-Strop-logo-300x225Genomineerden voor de Gouden Strop 2016,
de prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige spannende boek.
(Beschrijvingen van boeken komen van BOL.com)

Het meisje op de wegMichael Berg – Het meisje op de weg (The House of Books)
Psychologe Anne Givernaud woont samen met haar nieuwe vriend Guido afgelegen in Zuidwest Frankrijk. Op een avond ligt er voor hun huis een onbekend meisje op de weg. Ze bieden haar een bed aan voor de nacht. De volgende dag is de woonkamer een ravage en zijn Guido en het meisje verdwenen. Wanneer de politie Guido verdenkt van moord, beseft Anne pas hoe weinig ze over haar nieuwe vriend weet.

DroneBart-Jan Kazemier – Drone (Cargo)
Minister van Defensie Ava Rodenburg wil de Kamer laten instemmen met de aankoop van een nieuw type drone. Ze probeert uit alle macht de leider van de grootste oppositie- partij te overtuigen haar te steunen, maar hij stelt bijna onmogelijke eisen. Terwijl haar positie onder druk komt te staan vraagt de mivd haar goedkeuring voor een uiterst controversiële opdracht. Voormalig militair Eliot Koler ontvangt onverwacht een bericht van een oud-collega. Een harddrive met gevoelige data is verdwenen. Eliot komt bij zijn zoektocht uit in Afghanistan, waar hij de confrontatie met zijn verleden moet aangaan. Zijn leven staat op het spel, de mivd heeft hem in het vizier. Hij is een staatsvijand geworden.

Stille GrondHilde Vandermeeren – Stille grond (Uitgeverij Q)
Glasgow 1983. Tijdens een stormachtige novembernacht verdwijnt de zesjarige Rosie Thompson uit de slaapkamer die ze deelt met haar tweelingzusje. Daarna ontbreekt elk spoor van haar. In dit gezin groeit Eve op, het jongere zusje. Dertig jaar later. Eve werkt als docent wiskunde aan de Universiteit van Glasgow. Haar leven wordt grondig verstoord door een bericht dat iemand in een kapel heeft achtergelaten: ‘Het spijt me wat er is gebeurd met Rosie Thompson. Moge God me vergeven.’ Omdat het politieonderzoek niets oplevert, besluit Eve zelf actie te ondernemen. Het wordt een zoektocht op leven en dood.

Lieve MamaEsther Verhoef – Lieve mama (Prometheus)
Verpleegkundige Helen is getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer. Samen hebben ze drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien.
De achttienjarige Ralf woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner.
Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen…

Schaduwprijs_16_Jpeg-300x227Genomineerden Schaduwprijs,
de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut.
(Beschrijvingen van boeken komen van BOL.com)

StemStem! van Marlen Beek-Visser (Ellessy Crime)
Trudy is een vrouw van 28 jaar, die onzichtbaar door het leven gaat. Ze woont alleen, heeft een weinig inspirerende baan en vrijwel geen sociaal netwerk. Sinds de dood van haar vader is de band met haar moeder en zus alleen maar verslechterd. Als iemand (een blinde, onbekende man) Trudy erop attendeert dat ze mooi kan zingen, is haar eerste ‘blinde auditie’ een feit. Ze ziet plotseling een mogelijkheid om een nieuw leven te beginnen, om écht gezien te worden. Ze zet alles op alles om zich voor te bereiden op deelname aan de talentenjacht Stem!. Al snel ontwikkelt ze een obsessieve belangstelling voor Senna, een van de juryleden van het programma. Trudy ziet Senna als de sleutel tot haar succes. Vastbesloten om Senna te leren kennen overschrijdt ze gaandeweg elke denkbare grens. Lukt het Trudy om door te dringen tot de auditie van Stem!? Zal zij schitteren op het podium? En wat als ze haar ultieme doel niet bereikt? STEM!: De thriller die elke liefhebber van talentenjachten op tv moet lezen

De KamersDe kamers van Lucas de Waard (De Geus)
Televisiepresentator Aram is ontslagen nadat hij in zijn programma een kind per ongeluk ernstig heeft verwond. Hij zit al maanden thuis, is tot niets in staat. Zelfs het vertrek van zijn vriendin, een succesvol rechercheur, ondergaat hij gelaten. Dan stuit hij op een van haar dossiers over de verdwijning van een meisje. De naam van een verdachte schokt Aram. Het is de jeugdvriend die door hem ooit in de steek is gelaten.

Lieve EdelachtbareLieve edelachtbare van Max van Olden (Ambo|Anthos)
‘Lieve Edelachtbare’ van Max van Olden is een ijzersterke psychologische thriller over machtsmisbruik en chantage in het Nederlandse rechtssysteem, geschreven in de stijl van John Grisham. Hoofdpersoon Luna staat aan het begin van een veelbelovende carrière. Haar dagen worden gevuld met strafdossiers en het schrijven van pleitnota’s. Als Luna na een ruzie met haar vriend de nacht met een ander doorbrengt, realiseert ze zich niet dat ze daarmee alles op het spel zet. ‘Lieve Edelachtbare’ laat zien wat het betekent om te werken in de harde afrekencultuur van het strafrecht, en wat er gebeurt als iemand het recht in eigen hand neemt.

Wordt vervolgd…

5 antwoorden
  1. Eefke
    Eefke zegt:

    Ik vind het heerlijk om boeken over strafrecht te lezen. Weinig verwonderlijk ook eigenlijk, dat het rechtsgebied zich zo goed leent voor thrillers en spannende romans.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.