Gelezen 29 februari 2016
86Views 1Opmerking
Dit boek sprak me aan door de tekst op de achterflap waarin gesproken wordt gesproken over een moord en oude familiegeheimen. En een jong meisje dat de moord gezien heeft maar niets durft te vertellen.
Wanneer het boek start is het meisje, Riddle, volwassen en wordt ze met het verleden geconfronteerd doordat ze Harry Devlin weer ziet. Hij loopt haar straal voorbij zodat je als lezer begrijpt dat hier iets aan de hand is. Zeker als Riddle stilstaat bij de vraag die haar al 20 jaar bezig houdt “Waarom had ik in hemelsnaam mijn mond gehouden“.
Toch werd ik hier niet heel nieuwsgierig van omdat de aparte en dramatische manier van schrijven al mijn aandacht opeiste en beslist geen goede eerste indruk neerzette. Lange zinnen vol informatie en gedachtes van Riddle die van de hak op de tak sprongen. Het was vermoeiend lezen.
Daarna gaat Riddle in haar herinneringen terug in de tijd, naar de zomer van 1972 toen haar hele leven op zijn kop kwam te staan. Bijna het gehele boek gaat over deze zomer. Alleen in de epiloog wordt nog iets over de volwassen Riddle en de andere personages verteld.
Ook nu is het taalgebruik vol met vergelijkingen en er worden veel woorden gebruikt om weinig te zeggen. Er zijn regelmatig uitgebreide beschrijvingen en vertellingen die niets aan het verhaal toevoegen en ook niet interessant zijn om extra te lezen.
Het kost moeite om een verhaal te ontdekken in alles wat Riddle je allemaal wil vertellen. Uiteindelijk blijkt er wel van alles aan de hand te zijn en te gebeuren.
Zo voert haar vader campagne omdat hij zich kandidaat heeft gesteld voor het huis van afgevaardigden. Dit kost veel geld wat ze eigenlijk niet hebben, en veel inzet waar de moeder van Riddle eigenlijk geen zin in heeft. En een oude vriend die nu een vijand is wil de campagne schaden Haar ouders hebben een vreemde relatie waarbij ze niet met en niet zonder elkaar kunnen. Ze maken altijd ruzie en Riddle zit er tussen. Waarschijnlijk houden ze van haar maar naar haar luisteren doen ze niet.
Dan is er een vreemde buurman. Een man die Riddle angst aanjaagt en is er sprake van een akelig geheim uit de Tweede Wereldoorlog. Ook wordt Riddle verliefd en dan precies op de zoon van de vijand van haar vader.
Naast dit alles ziet en hoort Riddle iets waarbij ze vermoed dat er een misdaad gepleegd is. Maar de dader maakt haar bang en ze zwijgt. Hoe langer ze zwijgt hoe moeilijker het wordt om toch te vertellen wat ze gezien heeft. Dit is moeilijk voor haar zeker als ze steeds meer bewijzen krijgt dat er iemand vermoord is en wie het slachtoffer is. Waar ze eerst alleen uit angst zwijgt, zijn er nu ook andere redenen waarom ze niet durft te spreken.
Op zich een goed verhaal maar het bouwt heel langzaam en rommelig op en heeft weinig tot geen vaart of spanningsboog. Tijdens het lezen werd ik niet gegrepen door het verhaal of door wat Riddle allemaal overkomt in het boek. De karakters worden uitgebreid beschreven maar blijven vlak en roepen weinig gevoel op.
Pas heel laat in het boek merkte ik dat ik toch even met Riddle te doen had maar dat was te laat om nog enthousiast over het boek te kunnen worden.
Ook het verhaal van de oorlogsgebieden en de ruzie tussen de vader van Riddle en Harry komt erg laat op gang. Waarbij er dan opeens een flinke lading informatie in 1 keer gegeven wordt in plaats van geleidelijk in het verhaal.
Uiteindelijk komen er confrontaties, beslist Riddle of ze haar mond open doet, komen familiegeheimen naar boven en volgt er zelfs een aanslag. En lijkt het totale plaatje toch wel aardig te kloppen technisch gezien. Maar dat is dan ook alles wat ik kan waarderen aan het boek.
Door de veel te uitgebreide beschrijvingen, het vaak dramatische taalgebruik en het ontbreken van interesse of betrokkenheid tijdens het lezen vind ik dit zeker geen aanrader.
Boekbeschrijving Elly’s Choice
Het lijkt een prachtige zomer te worden voor de twaalfjarige Riddle. Het is 1972 en Riddles vader heeft zich kandidaat gesteld voor het Huis van Afgevaardigden. Vanuit hun huis in Massachusetts wordt er campagne gevoerd. Gelukkig kan Riddle aan alle drukte ontsnappen door te gaan paardrijden, haar grootste hobby. Wanneer ze per ongeluk getuige is van een moord durft ze dat aan niemand te vertellen. Pas later in de zomer begrijpt Riddle dat door haar stilzwijgen de situatie volledig uit de hand is gelopen. Oude familiegeheimen komen boven water en zetten een catastrofaal domino-effect in werking.”
|
Connie is de trotse eigenaar van Connie's Blog. Samen met notarishonden Bobbie en Emma plaats ik hier al mijn creatieve nieuws en boekrecensies voor iedereen die hierin geïnteresseerd is.
Bekijk alle berichten
1 Opmerking
door Tineke
Klinkt als één grote chaos inderdaad. Jammer, want het verhaal klinkt wel interessant.