Avond van het Spannende boek: verslag en foto’s

Donderdag 28 mei 2015 was De avond van het Spannende Boek. Het is de start van Juni-maand van het Spannende Boek. In mijn blog van gisteren stond al het een en ander te lezen over deze avond, nu volgt het beloofde uitgebreide verslag (met veel foto’s).

Samen met Shyama en haar man Frank, gingen Jeroen en ik richting Amsterdam om bij de avond van het Spannende boek aanwezig te zijn. Dit jaar was het alleen op uitnodiging maar zowel Shyama als ik waren winnaar van de kaarten die onder lezers verloot werden. Via het CPNB hadden Jeroen en ik een perskaart. Zeker voor het maken van de foto’s was dat erg fijn, Jeroen kon nu voorin de zaal volop foto’s maken.

De aankomst was al heel gezellig: de rode loper lag uit en buiten stonden mensen gezellig met elkaar te praten. Er werd volop gelachen en gekust wanneer bekenden elkaar tegen kwamen. Zelf heb ik ook veel mensen gezien en gezellig mee gekletst, jammer genoeg heb ik minstens zoveel mensen gemist in de drukte.
Want druk was het zeker. De opkomst was groot, auteurs, pers, lezers die kaarten gewonnen hadden, uitgevers en veel mensen uit allerlei sectoren van de boekenwereld waren aanwezig.

Het thema van de avond en de Maand van het Spannende boek was Spannende zaken: politiezaken in boeken. Deze keer staat in De Maand van het Spannende Boek niet de dader centraal maar de misdaadbestrijder: De politie. Om in de sfeer te blijven werden de genodigde niet alleen verwelkomd door de organisatoren van de avond maar ook door een agent in het blauw. Er werden blauwe drankjes geserveerd en ook de dresscode was politieblauw.


Om 20.00 uur begon in een bomvolle zaal het programma, de presentatie was in handen van de immer goedlachse en bekwame Isolde Hallensleben.
Ze heette iedereen van harte welkom en vertelde iets over de veranderde opzet en over de activiteiten tijdens de Maand van het Spannende Boek. Ze vertelde onder meer over de interactieve thriller van Simon de Waal die via de iPhone app in de maand van het spannende boek gratis te downloaden is.

Op het grote scherm achter het podium verscheen daarna een korte filmpje in de stijl van een politie serie / film. Hierin ondervraagt Isolde auteur Marion Pauw (in een verhoorkamer die blauw staat van de rook) over Grijs gebied, het geschenkboek.
Vervolgens vroeg ze (onder groot applaus) Marion Pauw op het podium voor een interview. Bij het interview had ik me eigenlijk een langer en uitgebreider gesprek voorgesteld. Het viel een beetje tegen dat het maar een kort gesprek was, maar het was wel erg leuk.

Vragen aan Marion Pauw

 • Marion Pauw vertelde dat zij en Isolde ongeveer groen zagen na de opnames van het filmpje door alle rook in de studio.
 • Wanneer er aan Marion gevraagd wordt om te vertellen over haar nieuwe boek dat in de zomer uitkomt laat ze weinig los.
  Ze zegt dat de zin “We moeten je iets vertellen” nooit goed is om te horen. Waarna ze het publiek nieuwsgierig achterlaat door te zeggen dat ze het daarbij wil houden.
 • Marion Pauw vertelt dat ze het erg pittig vond om in korte tijd zoveel te produceren. 
 • Een van de meest gestelde vragen aan haar op het moment is, hoe ze het vind om het geschenkboek te mogen schrijven. Met een brede lach zegt ze “Hoezo hoe is dat? Het is natuurlijk geweldig.”.
 • Het CPNB mag van haar een applaus krijgen want ze vond het een feest om met hen te werken. 
 • Grijs gebied heeft ze met veel plezier geschreven. Marion bedankt een aantal mensen die haar hierbij gesteund hebben. Vooral bedankt ze ook een anoniem persoon in de zaal die zijn / haar verhaal vertelde aan Marion en omdat zij het mocht verwerken tot verhaal. 
 • De periode van het schrijven van Grijs Gebied was voor haar een turbulente tijd met veel stress. De twee mensen die haar door de laatste lootjes heen geholpen hebben vraagt ze op het podium. Aan hen reikt ze het eerste exemplaar van Grijs gebied uit. 


Dan is het interview helaas afgelopen en is het tijd voor de uitreiking van de prijzen.

Uitreiking schaduwprijs en De Gouden Strop 2015.

Isolde noemt de juryleden van de Schaduwprijs en vraagt de genomineerden om naar voren te komen. Op het grote scherm verschijnen de covers van hun boeken.
Met iedereen maakt ze een kort praatje

 • Arjan Hoks vertelt dat hij trots is op zijn nominatie en het spannend vind. De jury zei onder andere over zijn boek dat er een gedegen kennis van het politie vak uit naar voren komt. De jury hoopt dat dit het begin is van een sterke serie.
 • De jury zei over het boek van Bianca Nederlof onder meer dat het een mooi en rustig geschreven verhaal is waarbij de intriges laag voor laag worden opgebouwd. De jury vond het een belofte voor de toekomst.
 • Het boek van René van Rijckevorsel noemde de jury een echte page turner. Een gelaagd boek met een sterk plot.

Donald Nolet winnaar van de schaduwprijs van 2014 (en winnaar van de Gouden Strop 2014) reikte de prijs uit aan winnaar René van Rijckevorsel voor zijn boek Tunis.
René dankte o.a. de jury, zijn redacteur en uitgeverij Cargo / De Bezige Bij en droeg de prijs op aan zijn vrouw.

Voor de 28ste keer werd dit jaar De Gouden Strop uitgereikt. Voor de prijs waren er 94 inzendingen waarvan er 12 op de longlist kwamen.
De vijf genomineerde op de shortlist werd gevraagd om naar voren te komen. Op het scherm verschenen de covers van de boeken en foto’s van de genomineerde auteurs.
Ook nu spreekt Isolde kort met de auteurs en vertelt iets uit het juryrapport

 • Over het boek van Jo Claes zei de jury o.a. dat de lezer meegenomen wordt in een verhaal over onmogelijke keuzes. Het boek is een spannend en intelligent verhaal met een twist aan het einde.
 • Het boek van Patrick Conrad noemt de jury intrigerend en humoristisch
 • In het juryrapport van Guido Eekhaut staat o.a. dat de spanning er meteen in zit. En dat de lezer het stof en zweet en de dreiging die in de straten hangt kan voelen
 • Het boek van Marion Pauw werd omschreven als een geestig en enerverend familiedrama. Een echte spannende Who done it.
 • In het juryrapport van Marjolein Uitzinger stond o.a. dat het een goed opgebouwd, meeslepend en knap geschreven boek is.

Juryvoorzitter Laetitia Griffith maakte de prijswinnaar van de Gouden strop 2015 bekend. Er volgde een luid applaus toen de naam van Jo Claes genoemd werd.

Jo Claes bedankte een aantal mensen waaronder zijn uitgever en zijn vrouw (die zijn werk als eerste leest en beoordeeld). Daarna deelt hij mee dat hij nog iets kwijt wil.
Twee jaar geleden werd hij ook genomineerd voor de Gouden Strop, maar toen werd Michael Berg de winnaar. Hij bedacht toen opeens dat hij het boek wilde lezen van de man van wie hij verloren had. Echter het boek was in België nergens te vinden.
Hij vindt dit in en in triest. Deze man had een belangrijke prijs gewonnen en in het buurland was zijn boek niet te vinden.
Jo Claes gaf aan dat dit twee kanten op werkt, de Vlamingen zijn hier niet bekend en andersom. Het is volgens hem heel jammer dat deze muur er is. Waarom is er wel volop aandacht voor bijvoorbeeld de Scandinavische auteurs en niet voor die van onze buren? We schrijven toch in dezelfde taal?

Dat wilde ik even kwijt, eindigt hij droog. Wat hem een enorm applaus van het publiek opleverde.

Daarna kon er gezellig wat gedronken worden en gekletst worden. Ik heb een aantal mensen gezien en gesproken en nog meer mensen misgelopen in de drukte.
De avond was erg gezellig. Toch volgend jaar weer met lezers hoop ik.

Voor meer foto’s van de avond kun je kijken op de Facebook pagina van Connie’s boekenblog.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.