Blogtour Laat mijn hand niet los

Voor uitgeverij Signatuur doe ik mee aan de Blogtour van Laat mijn hand niet los van Michel Bussi.
Voor het boek uitkwam kregen de deelnemende bloggers al een vooruitlees exemplaar. Iedereen blogt over het boek maar mag zelf weten op welke manier. Dat kan een uitgebreide recensie zijn maar ook een interview met de auteur of iets anders.

Omdat voor mij deze auteur geheel onbekend was heb ik op het internet gezocht naar wat meer achtergrond informatie over Michel Bussi.

Michel Bussi (29-04-1965) werkt als hoogleraar geografie aan de universiteit van Rouen. Als wetenschappelijk onderzoeker heeft hij in de afgelopen 20 jaar wetenschappelijke artikelen en boeken geschreven die slechts in kleine kring gelezen worden.
Zijn romans bereiken een veel groter publiek, hij is uitgegroeid tot één van de tien meest gelezen schrijvers van Frankrijk en heeft daar een groot aantal trouwe fans. Hij heeft inmiddels 7 romans geschreven waarvan de laatste paar enorme bestsellers in Frankrijk zijn geworden. Zijn boeken worden in meer dan 20 landen uitgegeven. Voor zijn werk ontving hij vele literaire prijzen. Op het moment zijn er drie verfilmingen van zijn boeken in voorbereiding.
Laat mijn hand niet los is het eerste boek van hem dat in Nederland wordt uitgegeven

Michel begon met schrijven in de jaren 90 maar toen zijn manuscript steeds afgewezen werd belandde het voor jaren in een la. Het duurde meer dan 10 jaar voor hij weer ging schrijven. Het stimuleerde hem enorm dat zijn boek in de prijzen viel en het juryrapport zijn plot roemde. Dit gaf hem de motivatie om door te gaan met schrijven.
Bussi kan het schrijven prima met zijn werk combineren. Overdag doet hij onderzoek en ’s avonds schrijft hij. Het schrijven gaat hem vlot af. Hij schrijft 1 à 2 hoofdstukken per week en streeft er naar één boek per jaar uit te brengen.

Zijn boeken worden gekenmerkt door psychologische intriges waarbij hij de lezer probeert te misleiden en te manipuleren. Hij mengt vaak heden en verleden door elkaar in zijn boeken. Ook staat hij bekend om de onmogelijke situatie waarin zijn personages terecht komen en de onvoorspelbare plots.
Bussi zegt geïnspireerd te raken door zaken als taboes, wraak en keuzes die gemaakt moeten worden. Maar vindt ook inspiratie in de dromen die mensen kunnen hebben of de geheimen uit hun verleden.

Dit is zeker herkenbaar in Laat mijn hand niet los:

  • In de loop van het boek krijg je steeds meer het idee dat de auteur met de lezer speelt. Je krijgt hints en tekens die op verschillende manieren uitgelegd kunnen worden. Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van cliffhangers aan het einde van het hoofdstuk.
  • Geheimen en een verleden dat naar boven komt spelen een grote rol in het verhaal.
  • Heel lang heb ik in dit boek getwijfeld waar het naar toe zou gaan en hoe het af zou lopen. Deze onvoorspelbaarheid maakte dat ik echt nieuwsgierig was naar de afloop. Ook had ik zo mijn eigen ideeën over de schuld of onschuld van Martial maar pas heel laat wist ik het zeker. 
  • Het verhaal wordt vanuit veel verschillende perspectieven verteld. Niet alleen vanuit Martial maar ook vanuit zijn dochter, het hotelpersoneel, de verschillende rechercheurs bij de politie. Die geeft een volledig maar ook uitgebreid beeld waarmee de auteur kan sturen en misleiden.

Tijdens het lezen merkte ik dat Réunion, het eiland waar het verhaal zich afspeelt een belangrijke rol in het boek heeft. De sfeer op het eiland en de verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen hebben een duidelijke invloed op het verloop van het verhaal. Net als de omgeving waarin de gevluchte Martial zich probeert te verbergen. Ik vond het jammer dat ik niets over dit eiland wist. Dus voor iedereen die het boek nog gaat lezen zet ik hier wat achtergrond informatie over Réunion.

Réunion is een tropisch eiland in Afrika dat officieel bij Frankrijk hoort en dus geen zelfstandig land is. Er worden drie talen gesproken maar ook veel immigranten talen.
Het is een van de meest gemengde bevolkingen van de planeet.
Ondanks dat het een relatief klein eiland is zijn er verschillende religies terug te vinden wat zichtbaar is aan de vele tempels en kerken.
Het eiland wordt regelmatig geteisterd door tropische stormen die zeer gevaarlijk zijn.
Tegenwoordig is het een modern en welvarend eiland, vooral door het toerisme. De grote trekpleisters zijn de vulkanen, het strand en de ongerepte en wilde natuur.

Dit heeft de auteur allemaal weten te gebruiken in Laat mijn hand niet los:

  • Réunion moet het hebben van de toeristen: daar leeft het grootste deel van de bevolking van. Een toeriste die verdwijnt uit een hotel is niet goed voor de omzet. Dus zowel politie als de eigenaar van het hotel staan niet te springen om een onderzoek.
  • Het prachtige toeristische strand blijkt achtergrond te zijn van een tragisch geheim uit het verleden.
  • Een vulkaan en ondoordringbare omgeving maken de klopjacht op Martial en zijn dochter extra ingewikkeld en spannend.
  • Ontsnappen van een eiland is niet eenvoudig, hierdoor moet Martial onder andere ingenieuze plannen maken om uit de handen van zijn achtervolgers te blijven.
  • Er is een duidelijk en schrijnend verschil te zien tussen het leven van de toeristen en de inwoners van het eiland.
  • De vooroordelen tussen de verschillende bevolkingsgroepen maakt het politieonderzoek er beslist niet makkelijker op. En ook binnen de politie leidt het tot verwikkelingen. De leider van het onderzoek Aja heeft daar ook mee te maken “ze is te jong, te veel vrouw en te creools”.

Tenslotte voor de geïnteresseerde lezer een korte introductie van het boek en de overige gegevens:

Liane en Martial hebben een droomvakantie op het prachtige eiland Réunion met hun zesjarige dochtertje Sofa. Op een middag gaat Liane even naar hun kamer, maar ze komt niet meer terug. Als Martial naar boven gaat om te kijken waar ze blijft, ziet hij dat de kamer doorzocht is, zijn vrouw en al haar kleren zijn verdwenen en overal bloed ligt.
Hoewel Martial in eerste instantie met de politie meewerkt, slaat hij binnen vierentwintig uur met zijn dochtertje op de vlucht. In plaats van gekwetste echtgenoot is hij nu hoofdverdachte.
Zo begint een klopjacht zoals Réunion nog nooit heeft meegemaakt. Heeft Martial zijn vrouw vermoord of is hij slachtoffer van een vooropgezet plan? Want het is niet de eerste keer dat Martial op het eiland is. Het verleden komt gevaarlijk dichtbij …

Boekgegevens
Titel: Laat mijn hand niet los
Auteur: Michel Bussi
Uitgever: Signatuur
Verschenen: November 2014
ISBN: 9789056725075
4 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.