Is Elly’s Choice het antwoord waar de boekenwereld op wachtte?

Gisteren werd in een prachtig gebouw in het Vondelpark in Amsterdam op grootse wijze “Elly’s Choice” aan de wereld gepresenteerd. In mijn vorige blog heb ik er al iets over geschreven en hierbij het beloofde vervolg.

Volgens Geneviève Waldmann is “Elly’s Choice” het antwoord waar de boekenwereld op wachtte. Vol enthousiasme en overtuiging legde zij het concept van dit online boeken abonnement uit. Er werden aansprekende filmpjes getoond en ook een aantal auteurs, waaronder Saskia Noort, kwamen aan het woord.
Hoewel het erg interessant was wordt het te lang om hier het hele verhaal te vertellen. Dus heb ik een aantal punten er uit gehaald om over te schrijven.

Missie Elly’s Choice
Het doel is om de markt voor ebooks te versnellen en verbreden door een goedkoop, toegankelijk en legaal online boeken abonnement aan te bieden. En tevens een community waar lezers en auteurs elkaar kunnen ontmoeten.
Hiermee willen zij niet alleen de fanatieke lezers bereiken en binden maar juist ook nieuwe lezers aantrekken.
Om dit doel te bereiken wordt er samengewerkt met nieuwe partners zoals CheapTickets (die een gratis maandabonnement aanbieden) en Samsung. (Deze combineert de aanschaf van sommige types met een abonnement). Samsung demonstreerde ook dat ze een verbeterde leesweergave heeft op haar apparaten.
De doelstelling van Elly’s Choice is dat er 100.000 abonnees zullen zijn aan het einde van het eerst jaar.


Wie is Elly? En wat is haar doelgroep?
Elly is een virtuele dame, maar er heeft wel echt iemand model voor haar gestaan.
De doelgroep is iedereen, maar het aanbod is toch erg gericht op vrouwen. Tachtig procent van de lezers is namelijk een vrouw. Het aanbod bestaat op dit moment uit veel thrillers en romans maar zal nog uitgebreid gaan worden.

Wat bied een jaarabonnement?

Een jaarabonnement kost €35,88. Hiervoor krijg je

 • iedere maand 10 vooraf geselecteerde ebooks die te downloaden zijn op tablet / e-reader / telefoon en computer. Ieder boek is 3 maal te downloaden. Per maand zijn het 5 bestsellers en 5 debuutboeken of minder bekende boeken. De boeken zijn minstens 5 maanden oud. De ebooks zelf hebben een dubbele beveiliging om illegaal kopiëren tegen te gaan
 • 10 reviews van Elly
 • 25 procent korting op diverse toptitels in Elly’s shop
 • Interviews met één van Elly’s friends

Elly’s Choice druk besproken
Vandaag was er op diverse plaatsen veel aandacht voor Elly’s Choice. Ik zag onder andere artikelen van boekbloggers, een krantenartikel en hoorde gisteren op weg naar huis al over het nieuwe concept op de radio.

Naar mijn idee zijn de eerste reacties positief, al zijn er ook wat kritiek punten gegeven.
Het feit dat het legaal en goedkoop is heb ik vaak als pluspunt naar voren zien komen. Net als het feit dat het wel heel verleidelijk is om per maand zoveel boeken aan te schaffen.
Op de naam kwam ik wat kritiek tegen. Een aantal mensen vond het jammer dat het een Engelse naam is voor een Nederlands product.
Ook waren er mensen die echt geen 5 maanden willen wachten op een bestseller of die het aanbod niet konden waarderen.

Mijn mening
Persoonlijk vind ik het een erg goed initiatief. Op deze manier kun je voor weinig geld véél mooie boeken kopen en een mooie verzameling ebooks aanleggen. Het stimuleert ook om eens iets anders uit te proberen en nieuwe auteurs te ontdekken. En als er wat boeken bij zitten die ik al heb of minder interessant vind blijven er nog genoeg over om het abonnement toch de moeite waard te maken.
De enige reden dat ik nog twijfel is omdat ik al veel boeken lees om te recenseren en ook nog een leuke stapel gekochte en ongelezen boeken heb liggen.

Laat eens weten hoe jullie er over denken en of Elly’s Choice inderdaad het antwoord is waar we op zaten te wachten…

7 antwoorden
 1. Anna
  Anna zegt:

  Vind het een goed initiatief, maar voor een verstokte thrillerlezer zo als ik is het aanbod wat karig. Hou de site wel in de gaten en mochten er wat meer boeken van mijn smaak aangeboden worden, dan zal ik lid worden.

  Beantwoorden
 2. Anoniem
  Anoniem zegt:

  Een leuk en dapper initiatief, ik vraag mij echter af of ze genoeg deelnemers krijgen om het succesvol te maken. het verdienmodel voor auteurs is alleen interessant bij heel veel abonnees en gezien het beperkte en (oude) aanbod vraag ik mij af of dat gaat lukken. ik denk dat uiteindelijk een spotify voor boeken (vast bedrag, onbeperkt aanbod) succesvol gaat worden.

  Beantwoorden
 3. Jose
  Jose zegt:

  Het wordt inderdaad lastig keuzes maken, maar als je de nieuwe boeken wilt lezen is het absoluut geen geld. Bovendien kun je die boeken ook jaren later nog lezen als je er nu niet aan toekomt. Zo bouw je je eigen ePub bibliotheek op. Daarnaast is het een begin om de piraterij met boeken tegen te gaan. Met muziek werkt het, waarom zou dat voor boeken niet werken? Goed initiatief wat mij betreft.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.