313Views 0Reacties
Bakken uit Elke dag bakdag – Jayne Jubb
Eerder schreef ik al een uitgebreide en positieve eerste indruk van het boek Elke dag bakdag van Jayne Jubb, de link hiernaar kun je verder op in deze bespreking vinden.
Nu was het tijd om te gaan bakken en een aantal recepten uit te gaan proberen. Het aanbod in het boek is heel veelzijdig en wat ik heb geprobeerd is nog maar het topje van de ijsberg aan recepten.
Wat me opviel is dat de recepten heel goed te volgen zijn, alles wat je nodig hebt wordt vermeld. En ook belangrijke punten zoals de stand van de oven, hoe je weet of je baksel klaar is en de maat van je bakblik worden duidelijk vermeld.
Zelfs recepten die op het eerste gezicht wat gecompliceerd lijken zijn goed te doen. Wanneer je het recept gewoon nog een keer op je gemak door leest blijkt dat het heel stapsgewijs en duidelijk uitgelegd wordt, en dat het hiermee zeker zal gaan lukken.
Vooraan in het boek worden vele tips gegeven over onder ander bereiden en benodigdheden. En een handige pagina over hoe je het boek kunt gebruiken. Ook bij de recepten staan er vaak handige tips. Ieder recept begint met een kort stukje van Jayne waarin ze het een en ander vertelt over het recept. Voor meer algemene informatie over het boek kun je mijn eerdere bespreking lezen.
Wanneer je net begint met bakken heb je misschien nog niet zo veel aan bakspullen staan. Er zijn echter genoeg recepten waar je al snel mee aan de slag kan. En op internet kun je volop informatie vinden hoe je een ingrediënt kunt vervangen voor iets anders. Soms worden er in het boek ook al meerdere mogelijkheden genoemd.
Voor deze bespreking heb ik zeven recepten uitgeprobeerd en ik ben nog lang niet uitgekeken op het boek. Zoals gebruikelijk bij recepten heb ik mijn proef panel weer ingeschakeld om meningen over de baksels te geven
KOFFIE-KOFFIECAKE
Een koffie cake komt oorspronkelijk uit Amerika, maar daar zit er geen koffie in. Jayne heeft het recept aangepast zodat het ook echt een cake met koffie is.
De cake zit er als die klaar is bedrieglijk eenvoudig uit maar zodra je een hap neemt proef je de verschillende lagen.
Deze cake was een groot succes bij iedereen die het geprobeerd heeft en zal ik zeer zeker vaker gaan maken.
VUURWERKBROWNIES UIT DE VOORRAADKAST
In deze brownie zit naast chocola onder andere ook een beetje chilivlokken en bevroren fruit. Jayne Jubb beschrijft de brownie als Een fudge-achtige chocolade brownie met een vleugje feelgood.
Voor het fruit had ik gekozen voor frambozen en het resultaat was geweldig, het fruit compenseert perfect met het zoete van de brownie. En de structuur en smaak van de brownie zijn precies wat je van een goede brownie verwacht.
De meningen waren grotendeels zeer positief, een vriendin die niet van brownies houd vond deze wel erg lekker. Anderzijds vond mijn zoon fruit bij zijn chocolade brownie absoluut geen goed idee.
WINTERWONDERLAND CHEESECAKE
Voor deze cheesecake worden diverse mogelijkheden aangegeven om de bodem mee te maken. Ik koos voor speculaas maar omdat de cheesecake zelf lekker zoet was vond ik de combinatie iets te veel van het goede. Een aantal mensen waren het met me eens, andere vonden de combinatie perfect.
BIERBROOD
Dit recept toont aan hoe belangrijk het is om altijd van te voren een nieuw recept te lezen. Voor dit brood moet je als eerste een spons deeg maken dat 2 tot 4 uur moet staan. Een brood om op tijd mee te beginnen dus.
Voor mij was dit de eerste keer dat ik een brood maakte met bier en ook een sponsdeeg had ik nog niet eerder gemaakt.
Het waren flink wat stappen om te doen, en al met al was ik er wel even mee bezig. Maar het resultaat mocht er wat smaak betreft wezen. Qua uiterlijk hadden ze er echter wel iets beter uit mogen zien.
KNOFLOOK PETERSELIEBROOD
Dit brood is verslavend lekker en we hebben er dan ook van genoten.
De rijstijd van dit brood is korter en ik vind het leuk dat in het boek uitgelegd wordt waarom dat is.
Meestal volg ik de eerste keer al ik iets nieuws maak precies het recept, maar deze keer gebruikte ik wat minder knoflookpasta als wat in het boek stond. Een goede keus want we vonden het brood en de knoflooksmaak precies goed.
Tijdens het bakken rook ons hele huis naar knoflook dus dit is echt een recept voor knoflook liefhebbers.
SODABROOD MET WALNOTEN, DADELS & GOJIBESSEN
Het voordeel van het bakken van soda brood is dat je heel snel een heerlijk brood hebt. In het vorige bakboek van Jayne Jubb Bak staat een soda brood dat ik onder tussen al heel wat keren gebakken heb.
Bij dit brood zijn er genoeg mogelijkheden om te variëren en een aantal worden in het boek genoemd. Ik verving de gojibessen door cranberry ‘s.
Dit brood is heerlijk, zodra Jeroen éen hap geproefd had vroeg hij al wanneer ik het brood nog een keer ging bakken.
SPEKJESBROOD MET ROZEMARIJN
Dit brood was ontzettend leuk om te doen, het stap voor stap laten rijzen en het kunnen zien en voelen dat je deeg goed gelukt is vind ik iets speciaals hebben.
Het brood was dan ook heel goed gelukt. Jeroen vond het brood erg lekker, ook de volgende dag nog. Zelf vond ik de smaak van de rozemarijn iets te veel overheersen.
Achterflap
Elke nieuwe dag is een reden om te bakken, vindt Jayne. Daarom bedacht ze de beste baksmoesjes, zodat je altijd een geldig excuus hebt om je mengkom tevoorschijn te toveren en iets lekkers te bakken. In dit boek vind je 60 heerlijke bakrecepten voor bekende én onbekende feestdagen (maar die je stiekem op elke dag van het jaar kunt maken). Wat dacht je bijvoorbeeld van een stevig Uitwaaiuienbrood met haver voor het NK tegenwindfietsen of Pompoen-blauwekaasbroodjes voor Halloween? Het begin van de lente is een ideale dag voor Sakura kersen- pistachecake, Vaderdag vier je natuurlijk met een Spekjesbrood met rozemarijn, en op burendag maak je iedereen blij met een genereuze appelcake. Any excuse is een goede baksmoes!
Jane Jubb runt samen met haar man Sjoerd thuisbakkerij BuiksloterBakery, waar elke vrijdag een gezellige rij voor de deur staat. Jayne’s recepten zijn verassend, ontzettend lekker én door haar wetenschappelijke achtergrond- ook nog eens heel nauwkeurig. Baksucces gegarandeerd!