Eerste indruk: Elke dag bakdag – Jayne JubbGelezen, Kookboek, Nieuws

9789023017066

Wat ben ik blij dat Jayne Jubb haar tweede bakboek, Elke dag bakdag geschreven heeft. Haar vorige boek Bak wordt hier regelmatig gebruikt en heeft een plekje bij de bakboeken waar ik het meeste uit bak. Het snelle en ontzettend lekkere Iers soda brood is hieruit één van mijn favorieten.

In deze bespreking geef ik mijn eerste indruk van Elke dag Bakdag, en daarna ga ik hartige en zoete recepten uitproberen en komt er nog een verslag. Uiteraard met foto’s van het bakken en het resultaat. Het beslissen wat ik ga bakken gaat nog lastig worden want er staan ontzettend veel recepten in het boek die me aanspreken.

Net als in het eerste boek wordt er duidelijk en uitgebreid verteld wat je aan bakspullen en materialen nodig hebt. En worden er een aantal handige tips gegeven. Zo heb je een goede basis om aan het bakken te gaan.
Ook de ruime lay-out, de vele aantrekkelijke foto’s en de gevarieerde recepten doen denken aan het vorige bakboek. Hierdoor krijg ik bij voorbaat, zonder dat ik ook maar iets gebakken heb, het gevoel dat ook dit weer een topboek is waar ik met plezier uit ga bakken.

Jayne Jubb is er in geslaagd om met het zelfde gevoel voor details en opnieuw geven van duidelijke en aantrekkelijke recepten en instructies toch een geheel andere sfeer aan haar tweede bakboek te geven.
Deze keer is de insteek van het boek dat er voor iedere dag wel een smoes is om brood en zoet te bakken. Bij ieder recept staat er een originele reden met uitleg om juist dit recept te bakken.

De recepten zijn staan niet per soort of categorie bij elkaar maar in hoofdstukken van steeds twee maanden van het jaar. In het boek wil Jayne Jubb je zo meenemen op een reis door een jaar in haar bakleven en je zo mee te nemen langs de seizoenen, feestdagen en andere bijzondere dagen in het jaar. Wanneer je op zoek gaat naar een recept of ingrediënt kun het recepten register of de ingrediënten index raadplegen.

Wat het boek ook anders maakt is dat Jayne Jubb je meeneemt in het ontstaan van haar thuisbakkerij en verteld over haar passie voor bakken. Het zijn stukken in het boek die vlot lezen en op prettige wijze wat meer laten zien van de vrouw achter deze heerlijke recepten.

Met de vele recepten, de persoonlijke noot, de prachtige foto’s en de duidelijke instructies is dit een bakboek waar ik heel blij van wordt. Het geeft een schat aan recepten om mee aan de slag te gaan en bevat praktische en handige informatie om deze recepten te kunnen maken. Maar daarnaast is het ook een heerlijk boek om door te bladeren, stukjes te lezen en te genieten van de mooie en lekkere baksels die erin staan.

Het is dus wel duidelijk dat ik heel enthousiast ben. Als laatste geef ik kort weer wat je in het boek kunt vinden en dan wordt het voor mij tijd om te gaan bakken.

Wat kun je vinden in Elke dag bakdag?

  • Voorwoord.
    Een persoonlijk welkom van de auteur
  • Hoe gebruik je het boek, met onder andere een legenda zodat je snel kunt zien of een recept glutenvrij/ gistvrij / vrij van geraffineerde suikers / lactose vrij of vegan is.
  • Basisbenodigdheden
    Zowel ingrediënten als bakbenodigheden. En handige tips…
  • Zes hoofdstukken met recepten voor twee maanden.
    Met bij ieder hoofdstuk een stukje tekst over hoe de recepten passen bij deze maanden. Bij ieder recept een persoonlijke toelichting en extra informatie. Duidelijke vermelding van de benodigde ingrediënten en een stap voor stap uitleg. Vaak staan er nog extra tips bij zoals bijvoorbeeld hoe je een recept volledig glutenvrij kunt maken, waar je een wat onbekender ingrediënt kunt kopen of wat er lekker smaakt bij het baksel
  • Dankwoord
  • Receptenregister en ingrediëntenindex.
    Beide erg handig wanneer je specifiek naar iets op zoek bent
  • Nuttige adressen en hoe je zelf bak buur kunt worden

Achterflap

Elke nieuwe dag is een reden om te bakken, vindt Jayne. Daarom bedacht ze de beste baksmoesjes, zodat je altijd een geldig excuus hebt om je mengkom tevoorschijn te toveren en iets lekkers te bakken. In dit boek vind je 60 heerlijke bakrecepten voor bekende én onbekende feestdagen (maar die je stiekem op elke dag van het jaar kunt maken). Wat dacht je bijvoorbeeld van een stevig Uitwaaiuienbrood met haver voor het NK tegenwindfietsen of Pompoen-blauwekaasbroodjes voor Halloween? Het begin van de lente is een ideale dag voor Sakura kersen- pistachecake, Vaderdag vier je natuurlijk met een Spekjesbrood met rozemarijn, en op burendag maak je iedereen blij met een genereuze appelcake. Any excuse is een goede baksmoes!

Jayne Jubb runt samen met haar man Sjoerd thuisbakkerij BuiksloterBakery, waar elke vrijdag een gezellige rij voor de deur staat. Jayne’s recepten zijn verassend, ontzettend lekker én door haar wetenschappelijke achtergrond- ook nog eens heel nauwkeurig.
Baksucces gegarandeerd!

Boekgegevens

9789023017066

Titel : Elke dag Bakdag
Auteur : Jayne Jubb
Uitgever : Uitgeverij Becht
Verschenen : Februari 2023
ISBN : 9789059089181