Recensie: Lekker griezelen voor de jeugd in Het grote Kluitman GriezelboekRecensie, 4 sterren, FantasyWereld

9789020623192

Voor FantasyWereld las ik Het grote Kluitman Griezelboek

Het grote Kluitman griezelboek bevat 10 griezelige verhalen voor kinderen vanaf acht jaar. De (hard)cover past perfect bij de titel zonder dat het te eng wordt, tenslotte moeten de kinderen ook nog willen lezen. En het is ook niet handig wanneer ouders de bibbers krijgen van het boek en hun kinderen het boek niet laten lezen. Maar dat zal bij dit boek zo een vaart niet lopen, de verhalen zijn weliswaar griezelig, spannend, vreemd en vaak ook eng, maar er wordt niet in details getreden bij de omschrijvingen. Vaak is het noemen van wat er ooit gebeurd is of wat er mogelijk kan gebeuren al meer dan genoeg om tijdens het lezen de spanning te voelen. De verhalen lopen goed af, zodat aan het einde van het verhaal de spanning weer weg gezakt is. Een enkele keer is er een twist aan het einde waaruit blijkt dat er toch misschien nog wel iets kan gebeuren.

Geschikt
De lay-out en het lettertype van het boek is ruim, wat het prettig lezen maakt wanneer kinderen de verhalen zelf gaan lezen. Het zijn ook heerlijke verhalen om voor te lezen aan kinderen die wel van wat griezeligs houden. De onderwerpen in het boek zijn heel verschillend, waarbij je aan de hand van de titel niet altijd kunt raden wat je in het verhaal zult vinden. Het verhaal De Schooltuinen van Anne-Margreet Matsuura klinkt heel onschuldig, maar de auteur weet op een geloofwaardige manier monsterlijke en enorme dieren en planten op te laten duiken in de schooltuin van Stek.

Wanneer je de titel Uitbraak in het Zombiepark van Sanne de Bakker leest denk je dat je wel een beetje weet van je kan verwachten. En inderdaad: het verhaal gaat over enge zombies, die mensen bijten om ze ook in Zombies te laten veranderen. Maar de auteur heeft hier een originele en onverwachte twist aan gegeven. En wat kun je verwachten van een verhaal met de titel Zwerfkat van Annemarie Bon? Het leuke aan dit verhaal is dat de angel in de staart zit om het zo maar eens te zeggen. Op het einde slaat het griezelgedeelte pas echt toe.

Vele onderwerpen, personages en een overvloed aan vreemde gebeurtenissen en enge wezens. Er zijn onder andere Zombies, geesten, vampiers, monsters en horrorclowns waar kinderen in de verhalen mee te maken krijgen. Ook spelen de verhalen zich op allerlei plekken af zoals in een oud huis in Schotland, in een schooltuin, of heel creepy (dit is een griezelverhaal voor gevorderde enge verhalen lezers) in een vampierslachthuis.

Ieder verhaal is weer anders en bij twee van de verhalen die behoorlijke spannend zijn tijdens het lezen blijkt er eigenlijk niets aan de hand te zijn. Het is voor de jonge lezers (of als ze voorgelezen worden) steeds weer een verrassing wat ze bij het verhaal te wachten staat. Het is erg goed dat in bijna alle verhalen naast het gegriezel en het opbouwen van spanning er ook ruimte is voor zaken die kinderen kunnen herkennen. Zo komen de verhalen dichterbij het echte leven en worden ze geloofwaardiger.

Tien bekende Nederlandse auteurs
Van iedere auteur staat na het verhaal een kort stukje met informatie over de auteur. Dit is echt voor de kinderen geschreven. Op een vlotte vertellende manier wordt er iets verteld over de auteur en vaak ook over het schrijven van zijn / haar verhaal in de bundel. Zo kom je als lezer bijvoorbeeld te weten dat Natasza Tardio vaak ideeën op doet als ze het nieuws leest of op TV ziet. Of dat Tjerk Noordraven een huis heeft dat zo uit een griezelverhaal kan komen. Interessante weetjes in korte stukjes zodat het niet teveel informatie wordt.

De tien (bekende) auteurs van wie er een verhaal in het boek staan zijn: Sanne de Bakker / Annemarie Bon / Manon Sikkel / Kristel Bosua / Fred Diks / Fiona Rempt / Terk Noordraven / Anne-Margreet Matsuura / Marlies Slegers / Natasza Tardio

Conclusie
Met de verhalen uit Het grote Kluitman Griezelboek kunnen kinderen heerlijk veilig thuis genieten van spannende, vreemde en enge verhalen. De verhalen zijn heel erg gevarieerd in de manier van schrijven en de wijze waarop de diverse auteurs een griezelig verhaal hebben neergezet. Kinderen lezen over allerlei enge wezens en komen in spannende en gevaarlijke situaties terecht. Gelukkig loopt het altijd goed af zodat de spanning niet blijft hangen, hoewel een enkel verhaal wel een twist aan het einde heeft.

Boekgegevens

9789020623192

Titel :Het grote Kluitman griezelboek
Auteur :Diverse auteurs
Uitgever :Kluitman
Verschenen :oktober 2010
ISBN :9789020623192
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.