Presentatie nieuwe boeken Uitgeverij de HarmonieNieuws, Fotoverslag

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0002

Voor de vijfde opeenvolgende keer werden de nieuwe boeken van Uitgeverij De Harmonie gepresenteerd met een unieke voorstelling in theater De kleine Komedie in Amsterdam.
Het was voor de tweede keer dat Jeroen en ik hierbij aanwezig waren en aangezien het vorig jaar erg leuk was hadden we op 8 januari echt zin om weer te gaan.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0001

Toen we die avond in Amsterdam aankwamen bleek dat alle mooie verlichting van de feestdagen nog niet weggehaald was. En dat was schitterend om te zien. Ik heb daar echt van genoten.

Bij aankomst werden we verwelkomd met een drankje en na mooie maar koude wandeling naar de schouwburg was de cappuccino meer dan welkom.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0024Om acht uur ging de zaal open en konden we onze plaatsen op zoeken. Ook deze keer was ik weer weg van deze kleine zaal vol rode pluche en met balkonnetjes met ornamenten. Je zou je zo in een ander tijdperk wanen. Ik moest ook echt de neiging onderdrukken om in de hoek van het balkon niet te zoeken naar twee mopperige oude muppets. Die zouden hier prima op hun plaats zijn.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0010

Zoals ook de andere jaren was de presentatie in handen van Erik van Muiswinkel die met humor, interesse en kennis van zaken de avond aan elkaar wist te praten. Dat hij al meerdere jaren meewerkt aan deze boekpresentaties gaf een extra tintje aan de avond. Het was merkbaar dat Erik van Muiswinkel betrokken was en het was leuk dat hij soms terugkoppelde naar voorgaande jaren.
Hij opende de avond met het welkom heten van iedereen en een heel kort, maar absoluut grappig, interview met Jaco Groot de oprichter van Uitgeverij de Harmonie. Van Muiswinkel informeerde naar een anekdote die hij gehoord had en informeerde bij Jaco Groot of het klopte.

Die bevestigde dat er een prijsvraag was toen de uitgeverij opgericht werd. Degene die de beste naam wist te verzinnen zou zijn of haar leven alle boeken van uitgeverij De Harmonie thuis ontvangen. Dat is toch een prijs waar je als boekliefhebber alleen maar van kunt dromen???

Op allerlei manieren werd er een keur van boeken geïntroduceerd bij het publiek. Veelal waren de auteurs aanwezig om iets te vertellen / voor te dragen uit hun werk.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0020Maar er waren ook videobeelden waarin afwezige auteurs toch zelf aan het woord kwamen. Zo vertelde Isol vanuit Argentinië over haar nieuwe prentenboek Wat doen we met Toribio.  Dit boek gaat over een buitengewoon lastig kereltje met ouders die daar dood en dood moe van zijn. Ze liet zien hoe ze met de schetsen voor het boek bezig was en liet de schetsen van een afbeelding zien van eerste opzet tot het uiteindelijke plaatje in het boek. Isol vertelde dat ze niet veel details in haar tekeningen heeft maar via lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen haar verhaal over wil brengen. Echt leuk om te zien en te horen.

Muziek, toneel, zang, cabaret en fragmenten van boeken werden op kostelijke wijze geïntroduceerd door Eric van Muiswinkel. Jeroen en ik hebben ons dan ook prima vermaakt.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0049

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0013

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0045

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0034

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0025

 

Wat ons beiden opviel was dat een goede voordracht zoveel toevoegt aan de inhoud van de tekst. Het krijgt meer kracht, gaat leven en blijft op de één of andere manier ook beter hangen.

 

De uitblinkers hierin waren wat mij betreft:

 

  • Marc – Uwe Kling – De Kangoeroekronieken
    Nadat Eric van Muiswinkel een aantal steekwoorden voor het publiek vertaald had, las de auteur in het Duits iets voor uit de Kangoeroekronieken. Met stembuigingen, houding en gezichtsuitdrukking kwam het vreemde maar hilarische verhaal tot leven. En met succes want het publiek schaterde en applaudisseerde hard. Daarna las Erik van Muiswinkel voor en ook die maakte er een prima voorstelling van. Als deze mannen hier samen mee zouden optreden ging ik zeker kijken.
  • ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0053Pépé Smit – Fred zoekt vriend
    Vorig jaar maakte ik voor het eerst kennis met het werk van deze auteur, toen ze vertelde over het boek “Fred wil ook naar school“. Haar tekeningen en manier van voorlezen spraken me direct aan. Ik heb het boek later in het jaar gerecenseerd en ben er erg van onder de indruk. Ook deze keer was haar manier van vertellen over het boek en het voorlezen uit het boek geweldig.
    Na afloop van de avond kreeg ik even de kans om met de auteur over haar Fred boeken praten en dat vond ik heel erg leuk.
  • Kees van Kooten sloot de avond af en ik kan niet anders zeggen dan dat hij een ras entertainer is. Hij vertelde over zijn boek “Karrevrachten pennenvruchten“ dat vorig jaar uitkwam en las een brief voor die hij ooit gestuurd had. De passie, verontwaardiging en het cynisme sprongen van het podium af.

 

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180108-0059

 

Ook was er aandacht voor het feit dat het dit jaar 20 jaar geleden is dat het eerste Harry Potter boek verscheen en welke boeken er ondertussen al verschenen zijn.

 

Er komen meerdere gedichtenbundels uit waaraan ook uitgebreid aandacht werd besteed. Onder andere van Judith Hetzberg, Jacob Groot en Erik Bindervoet.
Bij de boeken die uitkomen zitten zowel debuterende auteurs (o.a. Het proza debuut “De dag die nooit komt van Oliver Reps) als auteurs die al meer boeken op hun naam hebben staan.
Dit jaar is er voor de 27e keer Peter’s Zeurkalender van de in 2016 overleden Peter van Straten, en een nieuw boek “Hou op Harry“.

ConniesBoekenblog.nl-JMF-20180110-0002

En zo was er nog veel meer te horen over diverse boeken zoals Carel Peters die voorlas uit zijn boek “Het eigenwijze potlood“ waarin hij schrijft over 20 literaire tekenaars.
De avond vloog dan ook om, waarna Erik van Muiswinkel afsloot met een bedankje aan het publiek en de auteurs.

 

Na afloop was er een hapje en drankje en was er gelegenheid om de auteurs te spreken. Bij het naar huis gaan kregen we een Goodybag met daarop de datum en twee gedichten (van Judith Herzberg en Hans Tenije).

 

Een leuke avond uit waarna het aantal boeken dat ik nog wil lezen beslist gestegen is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.