Recensie: De Erfwachter – Atalanta NèhmouraRecensie, 4 sterren

9789492337306

In oktober 2017 verscheen de paperback uitgave van De Erfwachter van Atalanta Nèhmoura. Een prachtig en meeslepend fantasy verhaal in een nieuwe en goed uitgewerkte wereld. Het idee voor het boek was al eerder ontstaan, in 2013 behaalde de Erfwachter de top 5 van de manuscriptenwedstrijd Dromen en Demonen, georganiseerd door Uitgeverij Luitingh.

araaf-JMIn augustus 2017 was al de gelimiteerde hardcover versie met illustraties van bekende illustratoren beschikbaar. Dit was het resultaat van de crowdfunding actie die de auteur in 2016 opzette om het boek uit te laten geven. Voor deze speciale editie kon van te voren ingetekend worden, en aangezien ik erg enthousiast was over de fantasyserie De kronieken van Ulriach de waanzinnige heb ik dat toen gedaan.
En het resultaat is iets heel speciaals geworden met prachtige illustraties die het verhaal op eigen wijze perfect ondersteunen

 

Aranon
tempel-van-amran-sung-2-5Een groot deel van Aranon wordt geregeerd door Azuran, de God-Keizer die met harde hand heerst via zijn Aisors. Dit zijn vertrouwelingen die van jongs af aan getraind worden om te strijden voor de God-Keizer. Ooit hadden de God-Keizers grote magische krachten die ze gebruikten om dood en verderf te zaaien. Eeuwen geleden zijn de zeven magische stenen die de God-Keizer zijn kracht gaven gestolen.
Azuran heeft de stenen terug gevonden en is wanhopig op zoek naar de laatste steen zodat hij zijn tanende macht kan herstellen. En hij deinst nergens voor terug om de steen te bemachtigen. Zelfs zijn Aisors zijn daar de dupe van.

 

 

 

Kay is, toen hij 12 jaar was, op brute wijze bij zijn moeder weggehaald om Aisor te worden. Hij heeft een harde opleiding achter de rug waarbij hij afgebeuld is en weinig vriendelijkheid heeft ondervonden. Hij is een harde en intelligente strijder die gelooft in de maangod en die een afkeer heeft van de goddeloze magische wezens. Toch heeft hij zijn goede karakter en eergevoel behouden en is hij niet helemaal loyaal aan de God-Keizer die hem als kind liet ontvoeren.
Totdat de God-Keizer zijn loyaliteit op slinkse wijze weet af te dwingen. Met vreselijke gevolgen voor de mensen van Athar.

 

lameiraLameira woont in Athar, een gebied dat de naam heeft vreemd en gevaarlijk te zijn, waadoor buitenstaanders liever uit de buurt blijven.
Ze wil Senhiar, schaduwkrijger, worden om haar volk en de magische stenen te beschermen. Maar dat lijkt niet voor haar weggelegd te zijn tot de Raaf, de boodschapper van de dood, haar toekomst veranderd.

 

De wegen van Lameira en Kay kruisen zich met vreselijke gevolgen en de haat die ze voor Kay voelt is immens. Tot ze het geheim van Kay ontdekt en haar hele wereld op z’n kop komt te staan.

 

Het boek start met een proloog waarin je door de ogen van een Araaf kennis maakt met de wereld en hoort over de dreiging van de God-Keizer. Het geeft een mooi beeld van deze wereld en maakt je nieuwsgierig naar wat er zal gaan gebeuren.
In de eerste twee hoofdstukken maak je als lezer kennis met de 12 jarige Kay en Lameira en leer je hun karakters en achtergronden wat kennen.
Later gaat het over de volwassen Kay en Lameira, wat eerst afzonderlijke verhalen zijn, maar die na een aantal heftige gebeurtenissen samen komen. Naast nieuwsgierigheid kwam nu voor mij ook de interesse voor de personages en ging ik steeds meer op in het verhaal. Door de vlotte schrijfstijl leest het boek erg fijn. Hier en daar lijkt de stijl wat jong zodat het meer weg heeft van een Young Adult boek.

paladindef-JM

Er gebeurt veel in het boek en er speelt van alles. Het is knap hoe Atalanta Nèhmoura een gelaagde wereld met een rijke geschiedenis weet neer te zetten zonder de vaart uit het verhaal te halen. Ook wat het betekent om Aisor of Senhiar te zijn wordt niet alleen goed uitgewerkt maar is ook boeiend om te lezen.
Het verhaal over de klopjacht op de magische steen en hoe Kay en Lameira daarbij betrokken raken is spannend, meeslepend en zit goed in elkaar. Maar het zijn ook de levendige personages en de menselijke eigenschappen (in alle glorie en dieptepunten) in het boek die het verhaal nét dat tikje extra geven.
De reactie van Kay en Lameira had van mij echter na de onthulling van het geheim van Kay nog wel iets meer uitgewerkt mogen worden. Zeker Kay had wat mij betreft meer bezig mogen zijn met zijn emoties hierover.

 

Onthullingen, speciale vondsten, heftige gevechten, avonturen, ontmoetingen met mytische wezens en een tikje romantiek leiden de lezer naar een goed uitgewerkt slot.

Boekgegevens

9789492337306

Titel :De Erfwachter
Auteur :Atalanta Nèhmoura
Uitgever :Nimisa Publishing House
Verschenen :Oktober 2017
ISBN :9789492337306
6 antwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] 4 sterren recensie kun je hier vinden en als je op mijn blog op de naam van Atalanta Nèhmoura zoekt kun je ook mijn recensies van […]

  2. […] Een gesigneerde, hardcover versie van De Erfwachter. Een gelimiteerde uitgave met illustraties van meerdere kunstenaars. Mijn 4 sterren recensie kun je hier vinden […]

  3. […] Lees hier wat Connie van Connie’s Boekenblog vindt van De Erfwachter. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.