Blogtour: Bram en het Zoldermysterie – Michael ReefsRecensie, 4 sterren, Blogtour

9789082190991

Micheal Reefs heeft het eerste deel van een nieuwe jeugdserie geschreven Bram en het Zoldermysterie.
Voor de blogtour van het boek heb ik een uitgebreide bespreking geschreven.

Voor wie geen zin heeft om het hele verhaal te lezen is dit de hele korte samenvatting: Een heerlijk boek, fantasierijk en spannend met Bram als een overtuigend en aansprekend hoofdpersoon.

17990179_1529136300442336_1551646400841343027_o

Wat direct opvalt bij het boek is de spannende cover (die later perfect bij het verhaal blijkt te passen) en de mooie vormgeving. Zo ziet de inhoudsopgave er leuk uit met dik gedrukte letters die speels over het papier gaan maar prima te lezen zijn. Ook de (perfect passende) titels bij dehoofdstukken hebben dit lettertype.
Zoals ik ondertussen gewend ben bij de boeken van Michael Reefs is ook dit boek voorzien van een duidelijk lettertype en ruimte tussen de zinnen en de woorden zodat het boek ook voor kinderen die wat meer moeite hebben met lezen toegankelijk is. En dat is iets wat ik van harte toejuich.

Het boek is duidelijk met zorg geschreven voor jonge lezers, de zinnen zijn kort en er komen weinig moeilijke woorden in voor. Hierdoor zal het lezen lekker vlot gaan. Ook de hoofdstukken zijn kort zodat de aandacht makkelijk gefocust kan blijven. Het taalgebruik is vlot en gevarieerd zodat het ondanks de korte zinnen en relatief eenvoudige woorden een heel scala van spanning en emoties wordt opgeroepen.

Bram is een goed uitgewerkt personage en niet alleen een kapstok waaraan de vele avonturen worden opgehangen. Zijn karakter (en dat van de mensen om hem heen) wordt uitgewerkt en je komt van alles over Bram te weten. Zoals dat hij goed is in tekenen en nog beter in fantaseren en wegdromen. Hij is, naast een dappere jongen die onverwacht een avonturier wordt, ook een gewone jongen die (net als de lezers) met gewone dagelijkse zaken te maken krijgt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een moeder die zeurt als hij cola wil drinken en een klein zusje dat gaat huilen om haar zin te krijgen.

Het verhaal wordt goed opgebouwd en vanaf de eerste pagina voel je als lezer sympathie voor Bram. Het zal je maar gebeuren dat je huis gesloopt wordt en dat je je school en vrienden in de steek moet laten om in een saai landhuis bij je oma te gaan worden. Bram zijn tegenzin en lage verwachtingen zijn goed merkbaar in het boek. Maar terwijl Bram nog wat moppert en toch maar het beste van de verhuizing probeert te maken krijgen de lezers al allerlei hints en aanwijzingen dat de komende tijd voor Bram verre van saai gaat worden. Terwijl Bram en zijn familie worden geïntroduceerd worden de eerste sporen gelegd voor wat een groots avontuur gaat worden. Het maakt nieuwsgierig zodat je door wil lezen, en als lezer raak je betrokken bij het verhaal omdat je gaat meedenken over wat al die vreemde aanwijzingen betekenen. Want er gebeurt zoveel dat het geen toeval kan zijn: de opa van Bram is spoorloos verdwenen, er duikt steeds een chinees meisje op, vreemde geluiden op zolder en een schat in de vijver.

De werkelijkheid blijkt nog vreemder te zijn dan Bram ooit in zijn fantasieën had kunnen bedenken. De drijfveer om zich in gevaar te begeven en halsbrekende toeren uit te halen is heel begrijpelijk en geloofwaardig. Zijn zusje is ontvoerd en hij wil haar kost wat het kost redden. Hier komt het weer goed naar voren hoe belangrijk het is dat de personages goed opgebouwd zijn want in het boek kun je merken dat hij op zijn (levendige en soms lastige) zusje gesteld is.
Het is het begin van avonturen die hem over de hele wereld brengen, een nieuwe vriendschap opleveren en geheimen over zijn familie openbaren. En die hem tonen dat moed niet betekent dat je nergens bang voor bent maar dat je ook moet doorzetten als je angstig ben.

Naarmate het boek verder komt ontdekt Bram steeds meer over het reizen met de dozen, de rol van zijn oma in de gebeurtenissen en over de gewetenloze / mysterieuze zoldermystici die de wereld willen overnemen. Tegelijkertijd krijgt hij er nieuwe vragen bij en is er nog veel waar hij antwoord op wil hebben. Iets om naar uit te zien in het volgende deel.
Het laatste deel van het boek heeft veel vaart, actie en wendingen die prima te volgen zijn door degoede opbouw van het verhaal waarbij Bram en de zoldermystici stap voor stap geïntroduceerd zijn.

Bram moet drie voorwerpen verzamelen en reist daarvoor (via de dozen) met zijn nieuwe vriendin Mei-Lin de hele wereld rond. Het verkrijgen van de voorwerpen zijn afzonderlijke avonturen die samen met de rest van het verhaal een mooi geheel vormen. Het verhaal loopt steeds door, maar tussendoor is er ook steeds iets afgerond. Ook iets wat voor jonge lezers fijn is, ze hoeven niet te lang te lezen om te weten hoe één van de missies aflopen. Tegelijkertijd blijft de nieuwsgierigheid naar de afloop (kan hij zijn zus redden?) en naar de bijzonderheden over Zijn oma, Mei-Lin, het reizen met dozen en de gevaarlijke zoldermystici.

De zoldermystici hebben de voorwerpen wanhopig nodig. Niet alleen om over de wereld te kunnen heersen maar ook om de wereld te kunnen betreden. Dat kunnen ze gelukkig nog niet. Een nadeel hier van zou kunnen zijn dat Bram nu maar weinig menselijke tegenstand zou hebben bij zijn missies. Daar heeft Michael Reefs een goede oplossing voor gevonden in de vorm van de zeer rijke en gemene vrouw die het ook op de voorwerpen voorzien heeft. Wie ze is en waarom ze de voorwerpen wil hebben worden aan het einde van het boek duidelijk. Zij bezorgt Bram vele moeilijkheden en obstakels in zijn zoektocht naar de voorwerpen.

Naast avonturen is er duidelijk ook plaats voor menselijke emoties en gevoelens. Het boek toont een vreemde maar liefhebbende familie. En de ontwikkeling van een hechte vriendschap tussen Bram en Mei-Lin. Een vriendschap die onder druk komt te staan door wantrouwen, cultuurverschillen en de keuzes die gemaakt moeten worden. Het geeft op deze manier op subtiele en gevoelvolle manier diepgang aan het verhaal.

Bram ontwikkeld zich in het verhaal, vanaf het begin is hij vriendelijk, talentvol en dapper. Maar in de loop van het boek wordt hij steeds creatiever in het gebruik van zijn talenten en in het tegemoet treden van nieuwe uitdagingen. Fijn is het ook dat Bram ten alle tijden een jongen blijft die weliswaar ontzettend dapper is maar ook zijn gevoelens van onmacht en verdriet mag tonen.

Er zijn een paar puntjes waar ik graag meer over had gelezen, zoals de afkomst en achtergrond van de zoldermystici en waarom Mei-Lin als jong kind zoveel weet en kan.

Al met al is het een boek dat qua taal en beleving prima past bij de doelgroep. Het is fantasierijk, spannend en heeft een aansprekend en overtuigend hoofdpersoon. Er gebeurt veel maar het wordt goed opgebouwd en is prima te volgen.
Met dit boek kan een kind thuis de wereld rond reizen, adembenemende avonturen beleven en genieten van fantastische mogelijkheden die alleen fictie kan bieden. Neem daarbij een hoofdpersoon die aanspreekt, een vriendin met een attitude die alles lijkt te kunnen, een geheimzinnige oma, doodnormale ouders en een levensgevaarlijke vijand, enge griezelige ontmoetingen en je hebt een boek om ademloos uit te lezen. Waarbij de QR codes net dat tikje extra’s aan het boek boek.

In Oktober start er een heuse blogtour over Bram en het Zoldermysterie. Iedere dag wordt er op een andere blog een recensie geplaatst. Bekijk hieronder de lijst van deelnemende blogs:

  • 2 oktober: Ikvindlezenleuk.nl
  • 3 oktober: Mamakletst.nl
  • 4 oktober: Connie’s Boekenblog
  • 5 oktober: Liefde voor boeken
  • 6 oktober: Nakita’s Library
  • 7 oktober: Edith (Hebban)
  • 8 oktober: Leesdame.nl
  • 9 oktober: Quillscene
  • 10 oktober: Boeklovers
  • 11 oktober: Kwanteinwonderland.com

Boekgegevens

9789082190991

Titel :Bram en het zoldermysterie
Auteur :Michael Reefs
Uitgever :Stormsteen
Verschenen :September 2017
ISBN :9789082190991

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.