Nieuws 30 mei 2015
90Views 0Reacties
Samen met Shyama en haar man Frank, gingen Jeroen en ik richting Amsterdam om bij de avond van het Spannende boek aanwezig te zijn. Dit jaar was het alleen op uitnodiging maar zowel Shyama als ik waren winnaar van de kaarten die onder lezers verloot werden. Via het CPNB hadden Jeroen en ik een perskaart. Zeker voor het maken van de foto’s was dat erg fijn, Jeroen kon nu voorin de zaal volop foto’s maken.
De aankomst was al heel gezellig: de rode loper lag uit en buiten stonden mensen gezellig met elkaar te praten. Er werd volop gelachen en gekust wanneer bekenden elkaar tegen kwamen. Zelf heb ik ook veel mensen gezien en gezellig mee gekletst, jammer genoeg heb ik minstens zoveel mensen gemist in de drukte.
Want druk was het zeker. De opkomst was groot, auteurs, pers, lezers die kaarten gewonnen hadden, uitgevers en veel mensen uit allerlei sectoren van de boekenwereld waren aanwezig.
Het thema van de avond en de Maand van het Spannende boek was Spannende zaken: politiezaken in boeken. Deze keer staat in De Maand van het Spannende Boek niet de dader centraal maar de misdaadbestrijder: De politie. Om in de sfeer te blijven werden de genodigde niet alleen verwelkomd door de organisatoren van de avond maar ook door een agent in het blauw. Er werden blauwe drankjes geserveerd en ook de dresscode was politieblauw.
Om 20.00 uur begon in een bomvolle zaal het programma, de presentatie was in handen van de immer goedlachse en bekwame Isolde Hallensleben.
Ze heette iedereen van harte welkom en vertelde iets over de veranderde opzet en over de activiteiten tijdens de Maand van het Spannende Boek. Ze vertelde onder meer over de interactieve thriller van Simon de Waal die via de iPhone app in de maand van het spannende boek gratis te downloaden is.
Op het grote scherm achter het podium verscheen daarna een korte filmpje in de stijl van een politie serie / film. Hierin ondervraagt Isolde auteur Marion Pauw (in een verhoorkamer die blauw staat van de rook) over Grijs gebied, het geschenkboek.
Vervolgens vroeg ze (onder groot applaus) Marion Pauw op het podium voor een interview. Bij het interview had ik me eigenlijk een langer en uitgebreider gesprek voorgesteld. Het viel een beetje tegen dat het maar een kort gesprek was, maar het was wel erg leuk.
Dan is het interview helaas afgelopen en is het tijd voor de uitreiking van de prijzen.
Uitreiking schaduwprijs en De Gouden Strop 2015.
Isolde noemt de juryleden van de Schaduwprijs en vraagt de genomineerden om naar voren te komen. Op het grote scherm verschijnen de covers van hun boeken.
Met iedereen maakt ze een kort praatje
Donald Nolet winnaar van de schaduwprijs van 2014 (en winnaar van de Gouden Strop 2014) reikte de prijs uit aan winnaar René van Rijckevorsel voor zijn boek Tunis.
René dankte o.a. de jury, zijn redacteur en uitgeverij Cargo / De Bezige Bij en droeg de prijs op aan zijn vrouw.
Voor de 28ste keer werd dit jaar De Gouden Strop uitgereikt. Voor de prijs waren er 94 inzendingen waarvan er 12 op de longlist kwamen.
De vijf genomineerde op de shortlist werd gevraagd om naar voren te komen. Op het scherm verschenen de covers van de boeken en foto’s van de genomineerde auteurs.
Ook nu spreekt Isolde kort met de auteurs en vertelt iets uit het juryrapport
Juryvoorzitter Laetitia Griffith maakte de prijswinnaar van de Gouden strop 2015 bekend. Er volgde een luid applaus toen de naam van Jo Claes genoemd werd.
Jo Claes bedankte een aantal mensen waaronder zijn uitgever en zijn vrouw (die zijn werk als eerste leest en beoordeeld). Daarna deelt hij mee dat hij nog iets kwijt wil.
Twee jaar geleden werd hij ook genomineerd voor de Gouden Strop, maar toen werd Michael Berg de winnaar. Hij bedacht toen opeens dat hij het boek wilde lezen van de man van wie hij verloren had. Echter het boek was in België nergens te vinden.
Hij vindt dit in en in triest. Deze man had een belangrijke prijs gewonnen en in het buurland was zijn boek niet te vinden.
Jo Claes gaf aan dat dit twee kanten op werkt, de Vlamingen zijn hier niet bekend en andersom. Het is volgens hem heel jammer dat deze muur er is. Waarom is er wel volop aandacht voor bijvoorbeeld de Scandinavische auteurs en niet voor die van onze buren? We schrijven toch in dezelfde taal?
Dat wilde ik even kwijt, eindigt hij droog. Wat hem een enorm applaus van het publiek opleverde.
Daarna kon er gezellig wat gedronken worden en gekletst worden. Ik heb een aantal mensen gezien en gesproken en nog meer mensen misgelopen in de drukte.
De avond was erg gezellig. Toch volgend jaar weer met lezers hoop ik.
Voor meer foto’s van de avond kun je kijken op de Facebook pagina van Connie’s boekenblog.
Connie is de trotse eigenaar van Connie's Blog. Samen met notarishonden Bobbie en Emma plaats ik hier al mijn creatieve nieuws en boekrecensies voor iedereen die hierin geïnteresseerd is.
Bekijk alle berichten