Mijn ervaringen met Storytel

In mijn blog van 14-01-2015 vertelde ik over de presentatie van Storytel waar ik bij aanwezig was. Hierin vertelde ik al het een en ander over Storytel. In het kort gezegd is het een abonnement op een bijna onbeperkte hoeveelheid luisterboeken.
Bij de presentatie kreeg ik een code mee om het abonnement een maand uit te proberen. Ik zou hier nog op terug komen als ik met Storytel aan de slag was gegaan.

Na de presentatie was ik erg enthousiast, eigenlijk meer dan dat ik van te voren verwacht had. Ik heb toen snel de bijhorende app geïnstalleerd op mijn iPad en de code ingevoerd.

Een aantal positieve dingen vielen hierbij al snel op:

 • Het programma van Storytel werkt prettig en is erg duidelijk. Vaak als ik iets nieuws probeer kost het me toch wel even tijd voor ik door heb hoe alles werkt. Hier wijst alles zich vanzelf en dat scheelt weer een hoop beginners stress.
 • Je kunt op een eenvoudige manier bookmarks plaatsen. Wat handig is als je een verslag van het boek wil maken, of iets nog eens terug wil luisteren. 
 • Het aanbod is groot en gevarieerd, er zijn luisterboeken voor verschillende leeftijdsgroepen en in diverse genres. Naast Nederlands gesproken boeken zijn er ook Engelstalige luisterboeken voor luisteraars die een boek liever in de originele Engelse tekst horen. 
 • De stemmen die de verhalen voorlezen vond ik over het algemeen erg prettig om naar te luisteren. Ik vond het erg goed dat bij de Young Adult boeken de stemmen ook jeugdig waren. Zeker bij een boek dat in de ik-vorm geschreven is maakt dat de luisterbeleving nog geloofwaardiger. 
 • Een leuk extraatje is de slaapstand waarbij je in kunt stellen hoe lang je wil luisteren voor je gaat slapen.
 • Ook vind ik het handig dat je vijf boeken tegelijk offline opkunt slaan zodat je die toch nog kunt luisteren als je ergens bent waar geen WiFi is.

Ook zag ik wat nadelen aan dit concept:

 • De boeken zijn niet je eigendom. Misschien voor veel mensen geen punt maar persoonlijk vind ik het erg leuk om mijn eigen boeken in mijn boekenkast en op mijn e-reader te hebben staan.
 • Het maandbedrag voor een abonnement van € 14,90 vind ik best hoog. Dat is wat mij betreft alleen de moeite wanneer je veel gebruik maakt van Storytel 
 • Mijn kinderen luisteren graag naar boeken op hun pc terwijl ze met iets anders bezig zijn. Jammer genoeg is het niet beschikbaar voor de pc.

Voor mij bleek dat Storytel toch niet echt iets voor mij is. Ik lees toch liever zelf het boek. Verder lees ik veel sneller dan er verteld wordt bij het luisterboek. Nu kan de snelheid aangepast worden maar dat vond ik geen succes. Alleen de langzaamste lees stand vond ik aangenaam om te horen.
Ook mis ik het om zelf de klemtonen en het ritme in de tekst te leggen. Net als het zelf kunnen bepalen wanneer ik wat sneller lees of juist een stukje wil herlezen.

Een groot voordeel van luisterboeken leek me, voor ik het ging uitproberen, dat je kunt luisteren terwijl je met iets anders bezig bent. Voor mijn kinderen werkt dat prima die kunnen genieten van een verhaal terwijl ze bijvoorbeeld puzzelen of zelfs huiswerk maken. Voor mij werkt dit niet! Als ik een boek lees of luister dan wil ik er induiken en me helemaal concentreren op het verhaal. Dat lukt me niet als ik ondertussen iets anders doe. Bovendien geniet ik dan minder van het verhaal.

En als ik dan toch maar 1 ding tegelijk doe dan lees ik liever zelf.

Storytel is ideaal voor de echte liefhebbers van luisterboeken, maar aan mij is het niet besteed.

7 antwoorden
 1. Miranda
  Miranda zegt:

  Bedankt voor het verslag. Ik ben wel fan van luisterboeken, maar heb periodes dat ik ze veel luister en periodes dat ik ze amper lees. Ik geloof dat ik dan toch liever af en toe een los luisterboek koop.

  Beantwoorden
 2. boekblogger
  boekblogger zegt:

  Goed verslag! Ik heb hetzelfde, ik vind het ook moeilijk iets anders te doen wanneer ik een luisterboek luister. Dat heb ik dus ook maar een paar keer geprobeerd want ik miste gewoon te veel. Nu heb ik wel gehoord dat het beter wordt als je het vaker doet, maar zelf ben ik gewoon geen auditief persoon en jij misschien ook niet.

  Beantwoorden
 3. Sonja Tonnis
  Sonja Tonnis zegt:

  Dank je voor dit verslag. Ik zat het te overwegen om het te proberen. Ik heb de app van luisterbieb en bemerk daar al dat ik in slaap vallen tijdens het luisteren. Daar is deze abonnement toch echt te duur voor.

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Daar wordt heel goed rekening gehouden met de doelgroep. Connie Flipse zegt op haar blog Connie’s Boekenblog dat ze het erg goed vond dat de stemmen bij young adultboeken jeugdiger zijn. Het is een ervaring […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.