Bakken uit: Lekker genieten van Cake & gebakRecensie

9789044762884

Lekker genieten van Cake & Gebak is een fijn bakboek met recepten die gemakkelijk te volgen zijn. Eerder schreef ik al een blogpost over wat je in dit boek kunt verwachten. (De link hiernaar vind je verderop in deze bespreking). Nu heb ik vijf recepten uit het boek uitgeprobeerd namelijk: Vruchtenbrood / Pindakaas – bananenbrood / Frambozen – bananenmuffins met een krokant laagje / Kladdkaka en Yogurt tulband. Een uitgebreid proefpanel was over het algemeen erg enthousiast over de resultaten.

De recepten

  • De ingrediënten worden duidelijk vermeld
  • Er wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet doen, en bij de recepten die ik gemaakt heb waren de instructies goed te volgen. Klein minpuntje is wel dat bij de werkwijze van de Yoghurt tulband één van de ingrediënten vergeten was. Het was duidelijk wat er mee moest gebeuren maar dit is een beetje slordig.
  • Handig is ook dat er bij vermeld wordt hoe je het gebak het beste kunt bewaren en of je het in kunt vriezen.
  • Ook wordt er bij ieder kort recept iets over het verteld en worden er suggesties gedaan hoe je het kunt presenteren.
  • De inhoud van de bakvormen die je moet gebruiken is aangegeven in grammen, persoonlijk heb ik liever dat de omvang van het bakblik vermeld wordt.
  • Handig is ook dat er bij vermeld wordt hoe lang je moet wachten voordat de baksels uit de bakvorm gehaald moeten worden.

Yoghurt tulband
Dit is een eenvoudige cake waarbij de yoghurt zorgt voor een frisse touch aan de cake. De structuur van de cake is wat anders dan van een traditionele cake, het is stevig maar toch stevig. De meningen hierover waren verdeeld, de stevige structuur en frisse smaak werd niet door iedereen gewaardeerd terwijl anderen deze cake juist erg lekker vonden

Het bakken ging niet helemaal zonder problemen, omdat mijn oven over het algemeen een net iets lagere stand nodig heeft dan in recepten en dus had ik dat hier ook gedaan. Toen de cake uit de oven kwam zag het eruit alsof het nooit stevig zou worden. Tot mijn verbazing werkte het toch prima en was ook de stand van de oven toch goed.

In het recept stond duidelijk dat de cake eerst af moest koelen voordat die uit het blik gehaald kon worden. Zelf stort ik meestal mijn cakes na een kwartier en dat werkt prima, als ik langer wacht is er meer kans dat de cake niet uit de vorm komt.
In dit geval had ik beter het recept kunnen volgen, bij het stoten van de cake bleef een stuk in de vorm zitten. Het deed niets af aan de smaak maar was minder mooi om te zien.

1

2a-IMG_1745

Kladdkaka
Dit is een Zweedse chocoladetaart die heel eenvoudig te maken is en verslavend lekker smaakt. Iedereen die deze taart geproefd heeft was enthousiast. De buitenkant van de taart is krokant en de binnenkant plakkerig en smeuïg. Het heeft wel iets weg van een goede brownie, maar dan toch met een eigen smaak eraan. Aan een klein stukje heb je genoeg want deze taart is behoorlijk machtig.
Deze taart is ideaal als je niet veel tijd hebt, makkelijk, niet veel ingrediënten en maar een half uur in de oven.

2-ConniesBoekenblog_JMF_R_20221102_0019

3a-IMG_1740

Vruchtenbrood
Ook dit is een makkelijk recept met een prima resultaat. Het is een recept voor een klein vruchten brood waardoor het een ideaal maatje is om voor 1 of 2 personen te bakken.
Mijn testteam vond dit lekker maar de wat zoetere baksels hadden toch de voorkeur. Persoonlijk vindt ik het een top recept, het zit tussen brood en cake in en heeft een zachte volle smaak.
Dit vruchtenbrood is het lekkerst wanneer je het een nachtje laat staan voor je het eet. Ideaal dus als je visite krijgt en van te voren al iets wil bakken.

Het smaakt erg lekker met wat boter erop maar ook los is het heerlijk bij je koffie of thee.

3-ConniesBoekenblog_JMF_R_20221102_0014

4-ConniesBoekenblog_JMF_R_20221004_0005

Frambozen-bananenmuffins met een krokant laagje
Dit recept wilde ik graag uitproberen omdat ik heel benieuwd was naar de combinatie van banaan en frambozen en omdat er bij stond dat de muffins goed ingevroren kunnen worden.
Bij het invriezen had ik zo mijn twijfels omdat ingevroren vruchten erg nat kunnen worden maar het gaat inderdaad prima.
Niet iedereen wilde deze muffins testen, vanwege het fruit erin. Maar degene die de muffins geproefd hebben zijn ontzettend enthousiast. Het zoet van de banaan en het fris zure van de framboos werken perfect samen en het krokante laagje geeft net wat extra’s.

De muffins heb ik gebakken in een muffinvorm met plek voor 12 muffins. Het beslag leek me wat veel voor de 12 muffins maar deze keer besloot ik het recept te volgen in plaats van op mijn gevoel af te gaan.
Het was inderdaad teveel beslag waardoor de cupcakes enorm groot waren en maar moeilijk uit de vorm te krijgen waren. Volgende keer bak ik dit recept in een bakblik, dan kan ik er ook plakken of punten uitsnijden.

5a-IMG_1816

Pindakaas – bananenbrood
Een recept met pindakaas en bananen, dat was echt iets dat ik moest proberen. Het resultaat stelde niet teleur het was verslavend lekker (zelfs al vind ik het eigenlijk te zoet). Het bananenbrood is zacht en vol van smaak met een lekker bite van de zoute pinda’s die erin zitten.
Zowel warm als koud is het erg lekker, maar wat mij betreft niet iets om heel vaak te eten daar is het te machtig en zoet voor.
Het testpannel vond dit bananenbrood ook erg lekker, hoewel niet iedereen de pinda’s erbij een goede toevoeging vonden.

5-ConniesBoekenblog_JMF_R_20221107_0007

Achterflap

Als lekkernij bij de koffie of ‘s avonds als dessert: een stuk cake is de perfecte versnapering voor de kleine trek. Eentje die je bovendien met weinig moeite helemaal zelf bakt. In dit boek vind je tal van heerlijke recepten voor cakes, bananenbroden, theebroden, muffins, en andere eenvoudige baksels. Wat dacht je van een klassieke, luchtige citroencake? Een bananenbrood met crunchy pindakaas? Of een yoghurt tulband met verse bosvruchten?
Daarnaast krijg je inspiratie voor verschillende glazuren en toppings die je creaties net dat tikkeltje extra geven. Kortom, dit boek is de perfecte partner als je plots weer die drang krijgt om te bakken.

Boekgegevens

9789044762884

Titel : Lekker genieten van cake en gebak
Auteur :
Uitgever : Deltas
Verschenen : September 2022
ISBN : 9789044762884