258Views 2Reacties
Recensie: Efter
Verliefdheid als psychische aandoening
In Efter neemt Hanna Bervoets de lezer mee naar een nabije toekomst waar verliefdheid als een psychische aandoening wordt beschouwd. Voor mensen die L.A.D. (Love Addiction Disorder) hebben, zijn er speciale klinieken waar ze behandeld kunnen worden. Deze behandeling kost veel tijd en is behoorlijk kostbaar.
Farmaceut Fizzler ziet hierin een mogelijkheid om grof geld te gaan verdienen. Het bedrijf wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter.
In Efter neemt Hanna Bervoets de lezer mee naar een nabije toekomst waar verliefdheid als een psychische aandoening wordt beschouwd. Voor mensen die L.A.D. (Love Addiction Disorder) hebben, zijn er speciale klinieken waar ze behandeld kunnen worden. Deze behandeling kost veel tijd en is behoorlijk kostbaar.
Farmaceut Fizzler ziet hierin een mogelijkheid om grof geld te gaan verdienen. Het bedrijf wil als eerste een geneesmiddel tegen verliefdheid op de markt brengen: Efter.
Hoe ziet de wereld er uit wanneer liefde als een stoornis gezien wordt?
In Efter worden negen personages gevolgd die ieder op hun eigen manier met de introductie van het medicijn te maken krijgen. Mensen die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben. Toch zetten ze met elkaar een noodlottige reeks van gebeurtenissen in gang, die de wereld voor altijd zal veranderen.
Moeizame start
Efter start met een persconferentie van het farmaceutische bedrijf Fizzler. Journalisten, en iedereen die van belang kan zijn voor het bedrijf, zijn uitgenodigd om kennis te maken met het eerste medicijn tegen L.A.D. Zij en de lezer krijgen volop informatie over deze aandoening en over het medicijn dat de dure kosten van opname in een kliniek overbodig gaat maken.
Deze introductie start op zakelijke en behoorlijk wetenschappelijke wijze, waar ik echt mijn hoofd goed bij moest houden om het te kunnen volgen. Het leest wat moeizaam en niet heel prettig, mede doordat er in deze toekomstige wereld een aantal nieuwe en onbekende woorden gebruikt worden.
Toch heeft het verhaal genoeg in zich om door te willen lezen. Om liefde op overtuigende wijze uitgelegd te krijgen als een stoornis die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld een gokverslaafde is apart en zet je aan het denken.
Geweldig verhaal
Tijdens de persconferentie worden een aantal personages geïntroduceerd. Zoals onder meer Peter, de PR-man die Efter in de markt moet zetten en de journaliste Laura Horst die onraad vermoedt. Het belang van deze bijeenkomst en het web van draden dat hier al vakkundig gespannen wordt is pas later in het boek zichtbaar. Ook Meija, een verliefde tiener die zich in een kliniek laat behandelen voor L.A.D. heeft zijdelings iets met de persconferentie te maken.
In deze kliniek, waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt, ontmoet zij een aantal opmerkelijke personages.
Al deze personages lijken hun eigen verhaal te vertellen, zonder samen één verhaal te vormen. Voor de diverse verhaallijnen gebruikt Bervoets ook verschillende schrijfstijlen zodat het nog meer losstaande verhalen lijken te zijn.
Pas wanneer je verder in het verhaal komt en meerdere personages voorbij zijn gekomen worden de verbanden zichtbaar. Het boek blijkt wel degelijk één groot, goed in elkaar zittend, verhaal te zijn waarbij de spanning steeds meer oploopt en je steeds moeilijker kunt stoppen met lezen.
Alles, hoe klein ook, blijkt met elkaar samen te hangen en beïnvloedt elkaar, wat leidt tot totaal onverwachte gebeurtenissen die verstrekkende gevolgen hebben.
Wat zou zou jij gedaan hebben?
Tegen het einde van het boek stelt één van de hoofdpersonen, die veel in gang gezet heeft, aan een andere hoofdpersoon de vraag: “Wat zou jij gedaan hebben?”. Een vraag die mij na het lezen nog steeds bezig houdt. Want wat zou ik, de lezer, gedaan hebben. Niet achteraf, wanneer ik zoveel meer weet, maar op het moment dat er beslissingen genomen moesten worden zonder zicht op de toekomst.
Hanna Bervoets heeft een prachtig verhaal geschreven over mensen, wat ze beweegt en wat de invloed van hun beslissingen kan zijn. Maar ook zet ze neer hoe zaken die nu gewoon / normaal zijn over een aantal jaren weer heel anders gezien kunnen worden. Wie bepaalt eigenlijk wat normaal is en hoe we in elkaar horen te zitten?
Bervoets heeft op spannende en meeslepende wijze laten zien dat een toekomst waarin we liefde als stoornis zien niet eens zo onwaarschijnlijk hoeft te zijn. En dat de gevolgen van individuele keuzes en toevallige ontmoetingen catastrofale gevolgen kunnen hebben.
|
Tags: Recensie
2 Opmerkingen
door Connie Flipse
Haar vorige boek vond ik nog net iets beklemmender , maar dit is ook zeker een aanrader .
door Mieke Schepens
Lijkt me weer een goed boek van Hanna Bervoets