Bespreking: Young Scientist vakantieboek

Het Young Scientist vakantieboek is een boek voor kinderen vanaf 8 jaar en staat boordevol weetjes en puzzels. En ziet er kleurrijk en uitnodigend uit. Een vakantie tip om aan te schaffen voor kinderen die dol zijn op kleine en grotere weetjes, puzzelen en op het zelf uitvoeren van experimenteren.

Recensie: Vortex - Yrsa Sigurardóttir

In Reykjavik wordt een tijdcapsule geopend met daarin briefjes van veertienjarige schoolkinderen. In deze briefjes voorspellen ze hoe IJsland er tien jaar later uit zal zien. Een van deze brieven bevat een doodsbedreiging en een aantal initialen van mensen die daarvan het slachtoffer zullen worden. De politie neemt dit niet echt serieus maar laat voor de zekerheid politieman Huldar de zaak onderzoeken. Huldar probeert de identiteit van het kind te achterhalen om te kunnen bepalen of hij / zij nu een gevaarlijke volwassene is. Hiervoor roept hij de hulp in van kinderpsychologe Freyja. Door de vondst van diverse lichaamsdelen en een gruwelijke moord wordt er nog maar weinig aandacht aan de gevonden brief geschonken. Maar dan blijkt dat de initialen van de vermoorde man overeenkomen met die op het briefje. Er zijn aanwijzingen die wijzen op een mogelijk verband tussen de moord, de gevonden ledematen en het briefje. Ook een oude moordzaak en een pas vrijgelaten moordenaar lijken hiermee te maken te hebben. De politie begint te vrezen dat de brief serieus genomen moet worden en dat er nog meer doden zullen vallen. Het blijkt een moeilijke en gecompliceerde zaak te zijn die het uiterste vergt van alle betrokkenen.
,

Recensie: Reset - Blake Crouch

Met de thriller Dark Matter brak Blake Crouch door bij het grote publiek. Nu is er de thriller Reset van hem verschenen waarvan de filmrechten (in de grootste boekdeal ooit) aan Netflix zijn verkocht. Het lijkt me een hele klus om dit boek en de beleving daarvan goed op het witte doek over te brengen. Maar deze film wil ik, wanneer die uitkomt, zeker zien want het verhaal is apart, zet je aan het denken en heeft een fascinerend onderwerp.

Bespreking: Mijn natuurspeurpakket - Eryl Nash & Hannah Tolson

In het Lemniscaat Natuurlijk fonds van uitgeverij Lemniscaat vind je jeugdboeken over de natuur waarmee de jonge lezer kan kijken, speuren ontdekken en verwonderen. Mijn natuurspeurpakket komt uit dit fonds en is ontzettend leuk om in de zomervakantie samen met je (klein-)kind, nichtje / neefje of... te gaan doen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Afhankelijk van de leeftijd kun je de kinderen natuurlijk meer begeleiden of juist meer zelfstandig laten doen. Het hoeft natuurlijk niet allemaal op één dag. Met dit boek kun je in de vakantie meerdere keren op pad gaan en ermee aan de slag gaan. Het geeft kinderen een interessante bezigheid en laat ze op een andere manier naar hun omgeving kijken. Zowel buitenshuis met onder andere het speuren als thuis bijvoorbeeld met knutselen uit het boek kunnen kinderen zich hiermee vast prima vermaken. Bovendien is dit ook heel leuk en gezellig om samen met een kind te doen. En al doen de kinderen het omdat het erg leuk is om te doen ze zullen er ongetwijfeld ook iets van opsteken. Kinderen kunnen bewust op pad gaan maar het is ook leuk om de map steeds mee te nemen zeker voor het zoeken naar dieren en planten.
, ,

Recensie: Vogelkinderen – Mark Boode

De tieners Dayo en Aqila leven in een vreedzame wereld waarin oorlogen niet meer voorkomen, de natuur niet meer vervuild is en bomen en dieren een stem hebben die gehoord wordt door de mensen. Land en rijkdommen zijn gelijk verdeeld, onderwijs en gezondheidszorg zijn gratis. Kortom, een prachtige wereld om in te leven. Maar toch is niet iedereen tevreden. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen de Vogelkinderen en de gewone mensen.
, ,

Recensie: Draconis Memoria 3 – Het Keizerrijk van As – Anthony Ryan

Het leger van draken en verdorvenen onder leiding van de Witte Draak trekt door de wereld en laat een spoor van doden en verwoestingen achter zich. Om te overleven zullen mensen samen moeten werken. Maar in de gebieden die nog niet aangevallen zijn door de draken sluit men de ogen voor het naderende onheil. Hier zijn de mensen nog volop bezig met machtsspelletjes en het veroveren van gebieden, niet beseffende dat dit zinloos is.

Bespreking: Het grote Bieb-bende doeboek!

De zomervakantie komt er alweer bijna aan, de tijd waarin kinderen blij zijn dat ze niet naar school moeten maar zich soms ook stierlijk kunnen vervelen. Ik kocht voor de zomervakantie voor mijn kinderen altijd doe-boeken en daar hebben ze zich steeds weer prima mee vermaakt. Soms gezamenlijk, vaak alleen en ook regelmatig gezellig met mijn man of mij. Voor wie een doeboek zoekt kan ik Het grote Bieb-bende doeboek van harte aanbevelen. Ik heb het ook aan mijn (inmiddels jong volwassen) zonen laten zien en die vonden het ontzettend leuk en de moeite waard.
,

Bespreking: Masja's Mandala's Spring

Masja’s Mandala’s spring van Masja van den Berg is een prachtig kleurboek vol mandala’s met bloemen en dieren. Ik heb dan ook met veel plezier een aantal kleurplaten uit dit boek gemaakt. Het boek bevat 20 kleurplaten op stevig (250 gram) wit papier met een scheerlijn. De pagina’s zijn enkelzijdig bedrukt.
,

Recensie: Het geheim van Leonardo Da Vinci - Francesco Fioretti

Milaan 1495, Leonardo Da Vinci is bezig met een van zijn meesterwerken: de muurschildering Het laatste avondmaal. Tot zijn grote frustratie heeft hij veel te weinig gelegenheid om aan zijn schildering te werken. Zijn beschermheer de hertog van Milaan is verwikkeld in een heftige strijd om het hertogdom en Leonardo wordt ongewild meegesleept dit heftige en gevaarlijke gevecht. Daarnaast zijn er nog een aantal verontrustende gebeurtenissen die hem belemmeren om te schilderen. Zijn leerling (Salai) vind een afgehakte hand en niet veel later horen ze over een monnik die in een Franciscaner klooster vermoord is en de diefstal van uiterst waardevolle teksten. Door de komst van een vriend van Leonardo, de wiskundige Luca Pacioli, ontdekt Leonardo dat er verband bestaat tussen deze gebeurtenissen en raakt hij hierbij betrokken. Een portret van de wiskundige blijkt ook met deze gebeurtenissen verband te houden. Er zit een geheime code in het schilderij die de sleutel vormt voor vele geheimen over die van belang zijn voor Italië en de Kerk van Rome. De code lijkt niet te kraken en de politieke situatie in Italië wordt steeds grimmiger wat zullen hiervan de gevolgen zijn.
,

Recensie: Moederdag - Nele Neuhaus

Moederdag van Nele Neuhaus is het negende deel in de serie met rechercheur Pia Sander en haar Baas Oliver van Bodenstein in de hoofdrollen. De boeken zijn prima zelfstandig te lezen met ieder een afgerond en prima opgebouwd misdaad verhaal erin.

Gelezen: Verhalenbundel - Onthullingen

Voor de liefhebbers van korte verhalen is de bundel Onthullingen zeker een aanrader. Het boek bevat verhalen van achttien Nederlandse auteurs die ieder hun eigen invulling hebben gegeven aan de titel van de verhalenbundel. Onder aan deze bespreking kun je alle namen vinden.
,

Bespreking: Soulmates - Hanna Karlzon

Hanna Karlzon heeft met het kleurboek Soulmates weer een prachtig en inspirerend kleurboek voor volwassenen gemaakt. De gevarieerde en sprekende illustraties geven je zin om aan de slag en weten direct te inspireren. Tijdens het doorbladeren van het boek kreeg ik al allerlei ideeën bij de illustraties die ik zag. Het is leuk dat veel van de illustraties ook uitdagen om eens met andere kleuren te gaan werken dan je normaal zou doen. Een aantal van de kleurplaten heeft een wat steampunkachtige of nostalgische uitstraling die zich heel goed leent om eens out of the box te gaan kleuren. Zoals de dame in het boek die ik een groen gezicht heb gegeven.