,

Recensie – De dans van de tulpen – Ibon Martín

Inspecteur Ane Ceresto heeft de leiding gekregen over een nieuwe politie eenheid met agenten die gespecialiseerd zijn in het oplossen van meervoudige misdaden of zaken met grote media aandacht. De eerste zaak van het team brengt hen naar een van de meest pittoreske streken van Baskenland. Hier is een bizarre moord gepleegd die een groot publiek bereikt heeft doordat de moordenaar de moord live uitgezonden heeft op Facebook. De vermoorde vrouw was vastgebonden op een treinrails met een tulp in haar handen terwijl er een trein aankwam. De machinist kon met geen mogelijkheid meer stoppen en schepte de vrouw. Een gruwelijk detail hierbij was dat de machinist de echtgenoot van de vrouw was. Er volgen meer moorden die in niets op elkaar lijken behalve dat ze allemaal bizar en schokkend zijn en dat er bij ieder slachtoffer een tulp gevonden wordt. Er is hier duidelijk een koelbloedige en berekenende moordenaar aan het werk.

Gelezen: Een gewaarschuwd man – Michael Connelly

Een gewaarschuwd man van Michael Connelly is een boek uit de serie rondom journalist Jack McEvoy maar kan ook prima los gelezen worden.
,

Gelezen: The Pie room

The Pie Room is een dik en prachtig kookboek vol met hartige en zoete Britse delicatessen. Het staat boordevol sfeervolle foto’s van Britse pie's die al zo mooi zijn dat het boek alleen al de moeite is om te kopen om te bladeren en te genieten van wat je ziet.

Bespreking: Catan puzzelboek – Richard wolfrik Galland

Al jaren lang spelen Jeroen en de kinderen graag het strategische bordspel Catan, waarbij er onbewoonde eilanden ontdekt en bewoonbaar worden gemaakt. Spelers moeten, om succes te hebben, zowel samenwerken als elkaar proberen te overtroeven. Het spel is ondertussen heel bekend en heeft ook een aantal uitbreidingen.

Gelezen: Flashback – SJ Watson

Een tijdje terug ontving ik een kaart met op de voorkant Groeten uit Blackwood Bay. Op de achterkant stond “Wat vind je hiervan“. En er werd vermeld dat het boek Flashback van SJ Watson eerdaags zou verschijnen. Het leek een ietwat aparte aankondiging voor een boek tot een paar dagen later het boek bezorgd werd en ik begon met lezen. Deze kaart met de tekst “Wat vind je hiervan“ komt voor in het boek en is de reden dat filmmaker Alex Blackwood Bay kiest voor haar documentaire over het gewone dagelijkse leven in een klein dorpje.
,

Recensie: Alex B – Arjan Alberts

Alex B. van Arjan Alberts is het vervolg op zijn boek Natan Z over een beruchte serie moordenaar. Aan het einde van het eerste boek is Natan spoorloos verdwenen en is een van zijn slachtoffers zwaargewond. Het boek begint met een lugubere scène waarin iemand zich bij een ontbindend lijk vol maden bevind. Iets wat op dat moment vreemd over komt maar wat later een belangrijk deel van het verhaal blijkt te zijn. Dit zet voor de moorden die gepleegd worden in het boek de toon, want die zijn bizar en gruwelijk. Al blijkt de dader een voor zijn / haar idee een logische reden te hebben om de moorden op deze wijze te plegen.
,

Recensie: Dodemanstango – Geir Tangen

Met Dodemanstango komt er helaas een einde aan de verhalen rond Journalist Viljar Gudmundsson en inspecteur Lotte Skeisvoll. In zijn nawoord laat de auteur er geen twijfel over bestaan dat er na dit deel geen verhalen meer komen over Viljar en Lotte. Hij geeft ook aan dat zijn boeken een ode zijn aan de Scandinavische misdaadliteratuur. Hij schrijft onder andere: In deze drie boeken hebben jullie kennis gemaakt met alle misdaadcliches die er te vinden zijn in de geschiedenis van de moderne Scandinavische misdaadliteratuur. . . . . . . . . Dit is niet gedaan om de draak te steken met de misdaad literatuur. Dit is gedaan uit pure liefde.

Gelezen: Drie weduwen – Cate Quin

In een afgelegen huis waarvan bijna niemand de locatie kent woont Blake Nelson met zijn drie vrouwen. Rachel is de eerste vrouw en Tina en Emily zijn zustervrouwen en alle drie zijn ze met Blake getrouwd. Dat is dan ook het enige dat ze gemeen hebben want hun achtergronden en karakters verschillen heel veel van elkaar. Ze hebben weinig contact met de buitenwereld omdat die erg negatief reageren op polygamie. Daarnaast zijn ze er van overtuigd dat het einde van de wereld nadert en bereiden ze zich daar op voor. In de start van het boek wordt Blake dood gevonden, en waarschijnlijk is hij vermoord. De politie start een onderzoek en komt al snel tot de conclusie dat het waarschijnlijk een van de vrouwen is maar wie? En waarom?

Gelezen: Slapen in een zee van sterren – Christopher Paolini

Christopher Paolini is wereldberoemd vanwege zijn Erfgoed serie, een fantasy serie die wij hier allemaal met plezier gelezen hebben. Met Slapen in een zee van sterren slaat de auteur een nieuwe weg in, deze keer schreef hij een sciencefiction verhaal.  De wereld van Eragon in de Erfgoed serie wist de auteur heel overtuigend neer te zetten en als lezer werd je zonder moeite meegetrokken in het verhaal. Vóór het lezen was ik dan ook heel benieuwd of Christopher Paolini ook een wereld (en zelfs meerdere werelden) in een sciencefiction setting geloofwaardig en boeiend zou kunnen maken voor de lezer. En om maar gelijk met de conclusie van deze bespreking te beginnen: Het antwoord hierop is een volmondig ja.
,

Bespreking: Bak! – Jayne Jubb – Deel 1

Naast lezen en knutselen vind ik het ook heerlijk om zelf te bakken, iets wat ik iedere week doe. Soms wat op gebied van gebak, taart, koek en dergelijke maar altijd suikervrije koekjes en zelfgemaakt brood. Voor het brood gebruik ik een basisrecept waar ik in de loop van de tijd al heel wat variaties op gemaakt heb. Toen ik het boek Bak! van Jayne Jubb voorbij zag komen en las wat er allemaal in het boek staat aan recepten was ik direct enthousiast. Dit boek zag ik als het moment voor de volgende stap in mijn bakken, het was tijd om nieuwe recepten en andere technieken uit te gaan proberen.
,

Gelezen: De wrede prins – Holly Black

Enige tijd geleden viel een dik fantasyboek, De wrede prins, op de deurmat met op de achterflap 'De koningin van de duistere fantasy. Holly Blacks razendspannende boek vol intrige en magie is onmisbaar voor de fans van Sarah J. Maas. Nu is bij ons thuis Jeroen een hele grote fan van haar dus heb ik hem gevraagd om dit boek voor me te recenseren...

Gelezen: Kalle & het dino ei – Hermine Landvreugd

Kalle & het dino-ei is het vijfde deel in de jeugdserie van auteur Hermine Landvreugd over de avonturen van Kalle. Kalle woont samen met zijn moeder en zijn zus in een hoge flat in Amsterdam. In het eerste deel van de serie maakt hij kennis met een Schotelvarken die van een andere planeet komt en die de aarde wil veroveren. Kalle weet dat te verhinderen en ze worden uiteindelijk vrienden. Het Schotelvarken is apart en verre van vriendelijk. Toen ik voor het eerst een boek over Kalle las (deel 4) was dat even wennen omdat ik de eerdere delen niet gelezen had. In dit deel komt het narrige varken weer voor en was erg leuk om weer over hem en Kalle te lezen.