Gelezen: Dikke pinguïns vallen vaker dan dunne – J.Loyd, J. Mitchinson, J. Harkin & A.MillerGelezen

9789022585719

Het boek Dikke pinguïns vallen vaker dan dunne en 1341 nieuwe nutteloze feiten is een heerlijk boek waar ik me prima mee vermaakt heb. Een boek dat niet alleen bij mij maar ook bij mijn kinderen erg in de smaak viel. Ze gingen meteen een aantal pagina’s lezen en degene die ze grappig vonden werden hardop voorgelezen. Nadat ik mijn boek terug gevorderd had moest ik beloven dat ze het na mij mochten lezen.
Het is wat mij betreft ook een heel leuk boek om voor de komende feestdagen aan iemand cadeau te geven. Bij iedereen die van feiten, quizzen en dergelijke houdt kan dit niet anders dan een succes zijn.

De feiten zijn niet verdeeld in hoofdstukken of onderwerpen. Wel staan er vaak een paar feiten over het zelfde thema achter elkaar. Er is voor een ruime lay-out gekozen zodat de feiten echt van de pagina’s af springen.
Het is erg leuk om het boek regelmatig op te pakken en een aantal van deze korte wetenswaardigheden te lezen. Hoewel het ook vaak voor kwam dat ik van plan was maar even te lezen en voor ik het wist toch pagina’s vol feitjes achter elkaar gelezen had, gewoon omdat ik me er prima mee vermaakte. Sommige feiten verbazen je, andere laten je glimlachen en een groot deel is inderdaad nutteloos maar toch absoluut de moeite om te lezen. En wat mij betreft had het boek dikker mogen zijn want ik ben nog lang niet uitgekeken op al deze uiteenlopende feiten.

Waarom dikke pinguïns vaker vallen dan dunne moet je zelf maar gaan lezen in dit vermakelijke boek maar ik zal wel een paar ander feiten noemen.

Feitjes

  • Neanderthalers worden afgebeeld met een ronde rug en afhangende schouders, omdat de eerste die is gereconstrueerd toevallig artritis had.
  • Als Eastenders is afgelopen worden er zoveel waterkokers tegelijkertijd aangezet dat Groot-Brittannië energie van Frankrijk moet betrekken.
  • In Bilbo Baggin’s huis uit The Lord of the Rings huizen nu schapen.
  • Astronauten moeten naast ventilatoren slapen, omdat ze anders in hun eigen uitgeademde lucht zouden stikken.
  • Je moet zestig kniebuigingen doen om het dikmakende effect van een groot glas rode wijn teniet te doen.
  • Er was drie miljoen uur voor nodig om de film Frozen te maken.
  • De mensen die regelmatig iets chocola eten zijn iets slanker dan de mensen die nooit chocola eten.
  • Het internationale Ruimtestation ISS moest in 2014 drie maal zijn omloopbaan veranderen om te voorkomen dat het door ruimteafval zou worden getroffen.

Over de auteurs
John Lloyd is de bedenker van QI. Ook stond hij als radioproducent aan de wieg van programma’s als The News Quiz en To the Manor Born. Voor televisie maakte hij Not the Nine O’Clock News, Spitting Image en Blackadder.

John Mitchinson is de onderzoeksleider van QI en is zowel boekverkoper als uitgever geweest. Hij heeft verschillende schrijvers onder zijn hoede gehad van Haruki Marukami tot The Beatles tot een vrouw die breide met hondenhaar.

James Harkin is de senior onderzoeker van QI. Hij heeft wiskunde en natuurkunde gestudeerd en kan bogen op een duister verleden als boekhouder van een pubketen. Zijn bijnaam is Turbo, omdat hij zo hard kan werken.

Anne Miller is scriptschrijver en researcher bij QI. Ze is hoofd research bij het BBC radio 4 programma The Museum of Cruriosity en schrijft columns over literatuur in het tijdschrift Standard Issue.

Achterflap

De BBC zendt al jaren de hilarische en populaire kennisquiz Quite Interesting (OI) uit, gepresenteerd door Stephen Frey. Maar nu kunnen we thuis en op borrels ook weer leuke wetenswaardigheden oplepelen, want na het succes van hun vorige boeken keert het QI-team terug met Dikke pinguïns vallen vaker dan dunne met maar liefst 1341 nieuwe en verbijsterende feiten. Je raakt er verslaafd aan – als je eenmaal aan het lezen slaat, hou je niet meer op. Een must voor spelletjes fanaten en liefhebbers van quizzen en lijstjes.

Boekgegevens

9789022585719

Titel :Dikke pinguïns vallen vaker dan dunne. En 1341 nieuwe nutteloze feiten.
Auteur :John Lloyd, John Mitchinson, James Harkin & Anne Miller
Uitgever :Boekerij
Verschenen :November 2018
ISBN :9789022585719

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.