JMF-20170506-0139

Interview Boek 10 2017: Alice BakkerInterview

De komende 10 dagen staat er iedere dag een interview met één van de auteurs van Boek 10 2017 op mijn blog.
Vandaag het interview met Alice Bakker die het boek Slapen doen we morgen weer heeft geschreven.

 1. Janneke Bazelmans
 2. Sonn Franken
 3. José van Winden
 4. Motell Rijnen
 5. Alice Bakker
 6. Aloysius Keller
 7. Johan Klein Haneveld
 8. Lieve van den Berg
 9. Wil van Bree
 10. Onno-Sven Tromp

Alles over de boekpresentatie kun je lezen op deze pagina.

  1. Kun je kort iets over jezelf vertellen?
   Mijn naam is Alice Bakker. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen van 18, 17 en 14. Als freelancer heb ik een eigen tekstbureau ‘in Woordenland’ en schrijf in opdracht, maar ook fictief. Sinds 2011 schrijf ik fictief en heb ik meegewerkt aan acht verhalenbundels en twee prachtige schrijfprojecten. Tien boeken waar ik mijn medewerking aan verleend heb: tijd voor een eigen boek!
  2. Kun je kort iets over het boek vertellen?
   Slapen doen we morgen weer is een Young Adult. Het verhaal speelt zich af in het nu. Het gaat over een groepje jongeren dat met Koningsnacht naar een concert gaat. Tijdens dat concert wordt een bomaanslag gepleegd. Al snel blijkt dat het niets met terrorisme te maken heeft. De band die op het moment van de aanslag aan het spelen is, is het doelwit. De vraag is alleen: waarom? En wat heeft de 15-jarige Merel met de dader? Het is een boek over afscheid nemen, vriendschap en je minder voelen dan een ander.
  3. Een reeks met korte vragen over boeken.
   • Wat was je favoriete kinderboek? Ik was gek op die pocketseries, Pitty, De Vijf, Claudia, etc. Maar ik had ook een gedichtenboek van Annie M.G. Schmidt waaruit ik nog steeds bijna alle gedichten uit mijn hoofd ken.
   • Welk boek zou je graag zelf geschreven hebben? Weerwater van Renate Dorrestein. Ik vind het knap dat ze complete onzin als ‘echt’ kan overbrengen. Ze heeft zo’n rijke fantasie, geweldig.
   • Noem drie auteurs waarvan je graag de boeken leest? Remco Campert, Renate Dorrestein, maar ik lees ook graag boeken van debutanten.
   • Welke auteur zou je graag ontmoeten? Misschien wel Remco Campert, hoewel ik geen idee zou hebben wat ik tegen hem moet zeggen!
   • Papieren boek of ebook? Beiden én audioboek.
   • Boekenlegger of omvouwen? Boekenlegger! Omvouwen is crimineel.
   • Leen jij je boeken uit? Ja hoor, alleen niet de boeken waaraan ik zelf heb meegewerkt.
   • Heb je thuis veel boeken staan? Ja! Ik hou van een grote boekenkast.
   • Je drie favoriete boeken: Dat verandert steeds. Als ik op dit moment moet kiezen: De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joël Dicker, Anna van Annejet van der Zijl en alle vier de boeken uit de serie Noordzeemoorden van Isa Maron (oeps, nu zijn het mijn zeven favorieten). Maar als je me dit over een maand vraagt, kunnen het zomaar andere boeken zijn…
   • Hardcover of paperback? Hardcover
   • Losstaand boek of serie? Maakt mij niet uit.
  4. Welke tips zou je beginnende schrijvers mee willen geven?
   Ga meedoen met verhalenwedstrijden en neem de kritieken die je krijgt serieus. Ik geef best toe dat het even wennen is, als het lijkt dat ze iets afkraken dat voelt als je eigen kind, maar doe er toch iets mee. Je verhalen groeien er echt van en uiteindelijk gaat het schrijven je steeds makkelijker af. En ga meters maken, ga bijvoorbeeld op vaste tijden bloggen, zorg dat je regelmatig schrijft.
  5. Hoe ontstond het idee voor je boek?
   Ik begon aan een Young Adult omdat mijn kinderen de doelgroep zijn, hoewel, dat waren ze vooral toen ik eraan begon.
  6. Kun je iets over jouw schrijfproces vertellen? Heb je een vaste plek waar je schrijft? Heb je een rustige omgeving nodig of kun je overal schrijven? Bedenk je alles van te voren of komt dat tijdens het schrijven? En wat kun je nog meer hierover vertellen?
   Ik heb een rustige omgeving nodig. Het kan me ergeren als ik gestoord wordt tijdens het schrijven. Ik heb een vaste tafel, maar die heeft al op verschillende plekken in het huis gestaan.

   Het verhaal ontstond gaandeweg. Ik ben geen schrijver die met een uitgewerkt plan werkt, ik begin en alles valt vanzelf op zijn plek. Het kan zelfs zijn dat het doel van bepaalde scènes mij zelf ook later pas duidelijk worden. Ik heb wel bewust favorieten van mezelf in het verhaal verwerkt als 3FM en Wie is de Mol?

  7. Een vragenreeks om de mens achter de auteur iets te leren kennen
   • Bier of Wijn? Wijn
   • Wat is je lievelingskleur? Rood
   • Koffie of thee? Thee
   • Een romantische film, een actiefilm of een fantasyfilm? een boek!
   • Wat is je favoriete seizoen? Het zonder-jas-naar-buiten-seizoen
   • Noem 3 TV series die je graag kijkt. Orange is the new black – Suits – The Bridge
   • Favoriete bloem? Lisianthus
   • Ochtendmens of avondmens? avondmens
   • Hier kun je me voor wakker maken….. Het is niet verstandig om mij wakker te maken…
   • Hond of kat? Hond
  8. Heb je al plannen voor een nieuw boek en kun je daar eventueel iets over vertellen.
   Ik heb wel plannen. Ik wil weer een Young Adult schrijven, dit keer over een groep jongens. Maar de details zijn me zelf ook nog niet helemaal duidelijk, dus veel kan ik er nog niet over vertellen.
  9. Zijn de karakters gebaseerd op bestaande personen? Of kunnen familie / bekenden wat trekjes van zichzelf herkennen in personages uit je boek? Lijkt een van de personages op jou?
   De karakters zijn geen bestaande personen. Wel zijn er scènes die ik (deels) zelf meegemaakt heb en waarmee mijn fantasie aan de haal gegaan is om ze nog scherper neer te zetten. Zo is er een scène in het boek waarin de hoofdpersoon Merel in de trein zit en ze ineens in de gaten heeft dat de twee mannen die net nog naast haar zaten al hun spullen achtergelaten hebben, maar zelf nergens te bekennen zijn. Op dat moment hoort ze omroepen ‘er zijn zakkenrollers actief, laat niets onbeheerd achter’. Dat gebeurde mij ook, in mijn fantasie was die scène tijdens de treinrit al uitgebouwd tot wat hij nu is
  10. Heb je de boeken van Boek10 2016 gelezen en zit daar een favoriet boek bij?
   Ik heb drie van de tien boeken als redacteur gelezen en er een gekocht (en gelezen) toen mijn manuscript al gekozen was voor Boek10 2017. Dit omdat ik nieuwsgierig was hoe de boeken er uiteindelijk uitzagen. Dat maakt vier van de tien. Ik denk dat ik de andere zes tekort doe als ik hier een favoriet uit kies. Wat ik mooi vind aan het project, zowel nu als vorig jaar, is dat er binnen de tien boeken diverse genres vertegenwoordigd zijn. Alleen dat al maakt het mij onmogelijk een favoriet te kiezen.

Boekgegevens

9789492115287

Titel :Alice Bakker
Auteur :Spalen doen we morgen weer
Uitgever :Godijn Publishing
Verschenen :mei 2017
ISBN :9789492115287

[av_sc_button label=’Bestellen bij BOL.com’ isbn=’9789492115287′ link_target=” size=’medium’ position=’center’ icon_select=’yes’ icon=’ue859′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’]

5 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.